Saeimā par deputāta palīgiem strādās arī politiķu sievas, māsas, neievēlētie deputāti un blogeri (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Līdz ar jauno Saeimu darbu uzsākuši ne tikai deputāti. Jauni līgumi jāslēdz arī ar deputātu palīgiem un frakciju konsultantiem. Savulaik bija skandāli, kad deputāti par saviem palīgiem algoja radiniekus. Iepriekšējā parlamentā šī prakse tika izskausta. Taču tagad nelāgā tradīcija ir atkal atgriezusies parlamentā, vēsta "Nekā Personīga".

Saeimas deputāta palīgs ir politisks amats. Parlamentārietis izraugās cilvēku, kam viņš uzticas, un uz pilnvaru laiku palīgs pilda tos uzdevumus, kuri noteikti Saeimas Kārtības rullī.

Partijas ar valsts piešķirtajiem resursiem rīkojas dažādi: vienas tos izmanto, lai atalgotu jaunatnes organizāciju aktīvistus, kuri līdzdarbojušies priekšvēlēšanu kampaņā, citas sagādā ienākumus un ietekmi bijušajiem politiķiem vai partijas biedriem.

Piemēram, deputāts Juris Jakovīns no ZZS sev par palīgu izraudzījies kādreizējo parlamentārieti no Nacionālās apvienības Romānu Naudiņu. Latvijas Zaļās partijas deputāts Didzis Šmits turpmāk tandēmā strādās ar Olitu Landsmani, ar kuru kopā iepriekšējā Saeimā kandidēja no citas partijas - KPV LV.

Saeimas kārtības rullis nosaka, ka katram deputātam var būt ne vairāk kā divi palīgi, kas tiek algoti no valsts budžeta.

Deputāta palīgs saņem 1016 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Ja padomus dod divi, nauda jādala uz pusēm. Darba pienākumu palīgam ir daudz - jākārto visus ar deputāta darbību saistītos organizatoriskos, tehniskos, konsultatīvos un citus jautājumus.

Jaunpienācēji Saeimā “Progresīvie” vēl šādus cilvēkus meklē, jo apzinās, ka sagaida no palīgiem daudz, bet šim darbam piemēroti cilvēki jau ir aizņemti un strādā citur ar konkurētspējīgāku atalgojumu.

Atšķirīga pieeja bijusi skaitliski mazākajai “Latvija pirmajā vietā” frakcijai. Tajā jau saslēgti līgumi ar visiem deputātu palīgiem. Tie pamatā būs Saeimas vēlēšanās kandidējušie, taču parlamentā neiekļuvušie deputātu kandidāti. 9 deputātiem - 14 palīgi. Izšķirošais nav bijušas viņus prasmes, bet gan lojalitāte partijai. Piemēram, kādreizējai labklājības ministrei un parlamentārietei Ramonai Petravičai Saeimā līdzās strādās publicists Māris Ruks un kādreizējais Nila Ušakova preses sekretārs un politisko notikumu komentētājs Sandris Točs.

Točs Saeimas priekšvēlēšanu laikā bija aktīvs līdera Aināra Šlesera video pieteikumu veidotājs un kaismīgs cīnītājs pret Covid-19 vakcīnu obligātumu.

“Latvija pirmajā vietā” deputāte Linda Liepiņa, kuru iepriekšējā Saeimā ievēlēja no KPV LV sev par palīgu parlamentā piekritusi ņemt mūziķi Jolantu Gulbi- Paškeviču.

Bet Ričardam Šleseram ielauzties likumdošanas procesos palīdzēs stila konsultante Maija Armaņeva un auto dīlera sabiedrisko attiecību speciāliste Šarlote Šulca.

Viņām parlamentārās pieredzes nav.

Kādreizējam Ceļu policijas priekšniekam Edmundam Zivtiņam viens no palīgiem Saeimā būs Māris Mežals. Kandidējot Saeimas vēlēšanās, “Latvija pirmajā vietā” deputāta kandidāts, bijušais policists Mežals norādījis vairāk nekā simts tūkstoš eiro lielas parādsaistības.

Mārim Mežalam pašam nejauši nokļūdoties, atklātībā nonāca informācija, ka viņš līdz šim slēpjies sociālā tīklā Tvitter aiz profila “Kāršunamiņš”. Tajā tika rakstīti nievājoši komentāri un rupjības par politiķiem, žurnālistiem vai atšķirīgi domājošiem. Viens no šādiem ierakstiem adresēts Andrim Kulbergam. Saeimas deputātam, ar kuru Zivtiņš tagad ir kolēģis parlamentā.

Tā kā vairākas no Saeimas partijām ir pārstāvētas reģionos, tad daudzi no Saeimas deputātiem par palīgiem izvēlējušies novadniekus. Tas palīdzot noturēt saikni ar vēlētājiem. Vislielākā brīvība palīgu izvēlē Saeimā ir ZZS. Tajā tāpat kā iepriekš par palīgiem ņem radiniekus. Interešu konflikta novēršanas likums gan šādas situācijas nepieļauj un iepriekš deputāti par to tikuši sodīti.

Taču deputāti šim liegumam par radinieku algošanu ir piegājuši radoši.

Lai likums formāli būtu ievērots, bet, piemēram, Augusta Brigmaņa dzīvesbiedre varētu strādāt arī šajā Saeimā, viņa būs palīdze citam frakcijas deputātam Jānim Vucānam.

Savi palīgi ir arī frakcijām – tie ir frakciju konsultanti, kas ir pilna laika algoti darbinieki. Un par savu darbu var vidēji saņemt 1426 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Katrā frakcijā ir viens tehniskais sekretārs, viens vecākais konsultants un konsultanti, kuru skaits ir atkarīgs no frakcijas lieluma. Šobrīd lielākajā Saeimas frakcijā Jaunajā vienotībā ir seši darbinieki; pa četriem konsultantiem ZZS un Apvienotajam sarakstam.

Kā viena no konsultantēm Apvienotā saraksta frakcijā strādās arī Saeimas priekšsēdētāja Edvarda Smiltēna māsa.

Viņa iepriekš darbojusies reklāmā. Nav pabeigta augstākā izglītība, bet ir pieredze vairākās politiskajās kampaņās. Arī šai gadījumā likums nav pārkāpts, jo Saeimas priekšsēdētājs nav pats pieņēmis lēmumu, kas skar radinieces mantiskās intereses.

Taču atklāts paliek jautājums, cik tas ir ētiski.

Joprojām nav zināms, vai visi konsultanti, kuri iepriekš strādāja Saeimas komisijās, darbu turpinās. Tie nav politiski amati, un atlasē ir stingras kvalifikācijas prasības. Iekavējies valdības veidošanas process neļauj arī izraudzīties, kuri deputāti strādās kādas komisijās, lai beidzot sāktos pilnvērtīgs Saeimas darbs.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu