Latvijas Ārstu biedrība goda biedra statusu piešķir 11 Latvijas ārstiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) valde otrdien piešķīra goda biedra statusu 11 Latvijas ārstiem, "kas ar savu mūža darbu sekmējuši medicīnas zinātnes un izglītības, kā arī veselības aprūpes attīstību", pavēstīja LĀB sabiedrisko attiecību vadītāja Evija Ansonska.

Pēc Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas ieteikuma goda biedra statuss piešķirts onkoloģei ķīmijterapeitei, ilggadējai Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Onkoloģijas klīnikas un Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas vadītājai Guntai Purkalnei. LĀB norāda, ka Purkalnes darbība onkoloģijā ietekmējusi nozares attīstību Latvijas un pasaules līmenī. Profesore ikdienā nodrošina ambulatorās onkoloģiskās palīdzības organizēšanu, kur pašreiz ārstējās vidēji 25 pacienti dienā, kas ir 6500 procedūras gadā.

Savukārt pēc Latvijas Radiologu asociācijas ierosinājuma goda biedra nosaukums ir piešķirts medicīnas doktorei profesorei Gaidai Krūmiņai, kas pašlaik strādā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Radioloģijas katedrā. Krūmiņa ir arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) galvenā speciāliste radioloģijā, viņa ir 192 starptautiski citējamu zinātnisku publikāciju un daudzu mācību materiālu autore.

Tāpat pēc asociācijas rekomendācijas goda biedra statuss piešķirts ārstam radiologam Aigaram Migalam, kura darba mūža lielākā daļa ir aizvadīta PSKUS, kurā viņš veica gan invazīvās radioloģijas manipulācijas, gan neiroradioloģijas izmeklējumus līdz pat 2019.gadam. Migals kopš 2014.gada līdz šim brīdim ir aktīvi praktizējošs radiologs "Veselības centrā 4". Nozīmīgs viņa ieguldījums Latvijas ārstu kopienas attīstībā ir ideja 1988.gada 12.maijā kopā ar līdzgaitniekiem dibināt LĀB.

Pēc Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas ieteikuma goda biedra statuss piešķirts asociācijas dibinātājam un ilggadējam prezidentam, ārstam pneimonologam Viesturam Šiliņam, kurš devis būtisku ieguldījumu pneimonoloģijas specialitātes attīstībā valstī, vadījis PSKUS Pneimonoloģijas un torakālas ķirurģijas centru. LĀB uzsver, ka nozīmīgs ir Šiliņa ieguldījums gan studentu izglītībā, strādājot par docentu Latvijas Medicīnas augstskolā, vēlāk Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātē, gan pneimonoloģijas rezidentu tālākizglītībā, esot LU Rezidentūras attīstības programmas rezidentūras apakšprogrammas vadītājam pneimonoloģijas specialitātē.

Pēc Latvijas Gastroenterologu asociācijas ierosinājuma goda biedra statuss piešķirts tās ilggadējam prezidentam, ārstam profesoram Anatolijam Danilānam, kurš ilgus gadus aktīvi darbojās praktiskajā medicīnā PSKUS ne tikai gastroenteroloģijā, bet arī internajā medicīnā.

Latvijas Ārstu rehabilitologu asociācijas ieteikums bijis par pamatu goda biedra statusa piešķiršanai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārstei Ilzei Hāznerei, kas savu darba mūžu ir veltījusi rehabilitācijas nozares harmonizēšanai un attīstībai, kā arī veikusi ieguldījumu jauno speciālistu izaugsmē.

Savukārt pēc Latvijas Ārstu ekspertu asociācija rosinājuma goda biedra nosaukums piešķirts ārstei anestezioloģei un reanimatoloģei, Veselības inspekcijas vecākajai ekspertei Indrai Lācei par vairāk nekā 20 gadu devumu veselības aprūpes nozarei, gādājot par ārstniecības un ekspertīzes kvalitāti Latvijā.

Tāpat pēc asociācijas ieteikuma goda biedra statuss piešķirts ārstei neiroloģei Birutai Žubei, kas vairāk nekā divas desmitgades ir ārste eksperte Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā, bet no 2013.gada Ārstu ekspertu sertifikācijas komisijas locekle. Latvijas Ārstu ekspertu asociācijas rekomendācija bijusi arī par pamatu LĀB goda biedra nosaukuma piešķiršanai ārstei Rūtai Bļodniecei, jo viņa sekmējusi Latvijas medicīnas un veselības aprūpes virzību.

Pēc Latvijas Zobārstu asociācijas rekomendācijas LĀB goda biedra nosaukums piešķirts arī bērnu zobārstei Dzidrai Trūpai, kas savu darba mūžu veltījusi bērnu zobārstniecībai, ilgstoši bijusi nodaļas vadītāja Rīgas pilsētas 2. bērnu poliklīnikā, kas kopš 2015.gada darbojas kā Rīgas veselības centra filiāle Ziepniekkalnā.

Anesteziologu un reanimatologu asociācijas ieteikums ir bijis par pamatu goda biedra statusa piešķiršanai anesteziologam un reanimatologam Pēterim Tomiņam, kas ilgstoši vada RAKUS stacionāra "Gaiļezers" operāciju bloku. Viņš ir bijis Latvijas Anesteziologu un reanimatologu asociācijas viceprezidents un valdes loceklis, kā arī Eiropas Anesteziologu biedrības biedrs un pārstāvis Eiropas medicīnas specialistu savienības (UEMS) Anestezioloģijas sekcijā un padomē. Tāpat viņš ir Atvērtā Medicīnas institūta, Amerikas - Austrijas fonda darbības koordinators Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu