"Nedēļas fokusā" Labklājības ministrijas pārstāve Evita Zālīte-Grosa ⟩ Vai valsts turpinās pilnvērtīgi atbalstīt onkoloģijas pacientus?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

No jaunās valdības prioritātēm būs atkarīgs, vai onkoloģijas pacientu ārstēšana arī turpmāk saņems vērā ņemamu atbalstu, TVNET raidījumā “Nedēļas fokusā” pauda Evita Zālīte-Grosa, Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre, vienlaikus piemetinot, ka 2021. gads bija zīmīgs ar to, ka nozares labā ciešā sadarbībā ar pacientu organizācijām paveikts patiesi daudz. “Būtu gana dīvaini, ja šai valdībai tā nebūs prioritāte.”

Zālīte-Grosa pauž, ka diskusijas par valsts budžetu ir apgrūtinātas, jo jāņem vērā gan pašreizējie ģeopolitiskie apstākļi, gan arī daudzo un dažādo nozaru akūtās vajadzības. Tāpat valda liela neskaidrība par tālāko nākotni un to, kā pašreizējā krīze attīstīsies.

Tāpat Labklājības ministrija pauž, ka no Finanšu ministrijas mediju telpā maz parādās rosinājumi, kā uzlabot valsts kopproduktu un IKP. “Šodien mēs varam runāt tikai par to naudu, kas mums ir. Tiesa, ir pieejami arī aizņēmumi, bet 13. Saeimas sasaukuma laikā to bija krietni vairāk pandēmijas dēļ,” norādīja Zālīte-Grosa, piemetinot, ka vēlētos mediju telpā vairāk redzēt finanšu ekspertu viedokļus par šo jautājumu.

Runājot par 14. Saeimas sasaukumu, politiķe pauž, ka ir jānošķir vēlmes, ar kurām jaunie parlamentārieši ienāk Saeimā, un otrs - par ko dažādu partiju pārstāvji ir spējīgi vienoties un sadarboties. Runājot par daļu parlamentāriešu, kas Saeimā strādā jau ilgstoši un viņu nodomi ir nevis valsts uzlabošana, bet gan personīgas intereses, Zālīte-Grosa situāciju salīdzina ar kūti. “Šajā kūtī mēsli bijuši 30 gadu, un tu atnāc ar 16 balsīm, kas ir maza lāpstiņa, un no tevis sagaida, ka tu četros gados izmēzīsi šos mēslus - tieši tāda ir sajūta, ienākot politikā.”

Zālīte-Grosa pauž, ka nākotnē sevi saredz kā daļu no Onko.lv alianses un darbā ar pacientu organizācijām, piemetinot, ka šajā nozarē ir nemitīgi jāstrādā, tostarp arī darbā ar valsts finansējuma piesaisti. Runājot par sabiedrības veselību, Zālīte-Grosa norāda uz vairākiem problēmjautājumiem, tostarp alkoholismu, smēķēšanu un tā saucamajiem “Salt” jeb aromatizētajām e-cigaretēm, kuras lielā vairumā lieto jaunieši.

Kā vienu no lielākajiem kavēkļiem valsts izaugsmei Zālīte-Grosa min korupciju. Šī problēma parādās arī sabiedrības domāšanā, proti, runājot ar vēlētājiem, izgaismojās domāšana, ka “nav svarīgi, no kurienes nauda nāk, galvenais, ka tā ir”. Tāpat viņa mudina politikā stāties aizvien vairāk cilvēku. “Mums nevajag svētos, bet gan krietnus cilvēkus, kuriem ir sakārtota iekšējā vērtību skala.”

MAF logo
MAF logo Foto: MAF

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Nedēļas fokusā" saturu atbild TVNET GRUPA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu