Jaunzēlande grasās piešķirt balsstiesības no 16 gadiem (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Jaunzēlandes valdība iesniegs parlamentā likumprojektu, kas paredz vēlētāju vecuma cenzu pazemināt līdz 16 gadiem, pirmdien paziņojusi premjerministre Džasinda Ārderna.

Jaunzēlandes Augstākā tiesa atzinusi, ka aizliegums vēlēšanās balsot 16 un 17 gadus veciem jauniešiem esot "nepamatota vecuma diskriminācija".

Ārderna apsolījusi, ka parlaments likumprojektu par vēlētāju vecuma cenza pazemināšanu izskatīs sešu mēnešu laikā.

"Mūsuprāt, šo jautājumu vislabāk būtu izskatīt parlamentā, lai ikviens var izteikt savu viedokli," norādījusi premjerministre.

Viņa brīdinājusi, ka pazeminātais vecuma cenzs vēl nebūs spēkā nākamajās parlamenta vēlēšanās, kurām jānotiek līdz 2024.gada 13.janvārim. Premjerministre uzsvērusi, ka laiks, kad balsot varēs jau no 16 gadu vecuma, tiks saskaņots ar Jaunzēlandes Vēlēšanu komisiju.

Ārderna apliecinājusi, ka personīgi atbalsta vēlētāju vecuma cenza pazemināšanu, taču uzskata, ka lēmums nav atkarīgs no viņas vai valdības.

Vēlētāju vecuma cenzu mainīšanai parlamentā nepieciešams vismaz 75% vairākums.

Taču pat Ārdernas pārstāvētie leiboristi nav vienprātīgi šajā jautājumā, kamēr zaļie un Maoru partija (Te Pati Maori) izteikušas atbalstu vēlētāju vecuma cenza pazemināšanai.

Savukārt opozīcijā esošie nacionālisti un liberāļu partija ACT iebilst pret šo ieceri.

Aktīvistu grupa "Make It 16" uzstāj, ka balsstiesību piešķiršana no 18 gadu vecuma esot diskriminācija un cilvēktiesību pārkāpums. Viņu prasība iepriekš neguva nedz Augstās tiesas, nedz Apelāciju tiesas atbalstu.

Savukārt Augstākās tiesas tiesnese Ellīna Fransa atzinusi, ka zemākās instances tiesas pieļāvušas kļūdu, un apmierinājusi aktīvistu apelācijas prasību.

Šī ir otrā reize, kad Augstākā tiesa lietā par vēlēšanu tiesībām maina zemākās instances spriedumu.

Pirmā reize bija lietā par ieslodzīto tiesībām balsot, kam drīz sekoja atbilstoši likuma grozījumi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu