Putnu gripa amerikāņiem laupījusi iespēju tikt pie brangiem tītariem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tītars
Tītars Foto: Pixabay

Amerikāņi sūdzas, ka šogad ļoti grūti veikalos sameklēt brangu, kādus deviņus kilogramus smagu tītaru, kas, kā zināms, ir Pateicības dienas galvenā maltīte. Vainīga ir putnu gripa, kas kopš februāra plosās 46 ASV štatos.

Lai arī putnu gripas uzliesmojumi pēdējā laikā ir ierobežoti un fermeriem ir izdevies uz svētku laiku uzaudzēt mazāka izmēra tītarus, tomēr vidējais amerikānis ar to nav mierā, pieprasot deviņus kilogramus smagus putnus, vēstīts izdevumā “Axios”.

Putnu gripas paveids “H5N1” parasti skar mājputnus un savvaļas putnus, tiesa, retos gadījumos tas atrasts arī zīdītājos – cūkās, kaķos un pat cilvēkos. Daži no savvaļas putniem šo gripu var pārnēsāt, paši nesaslimstot, tomēr mājputniem tā ir ārkārtīgi nāvējoša. Inficēts tītars no šīs slimības mirst 48 stundu laikā. Lai apturētu gripas izplatību, fermeriem nākas pašiem nonāvēt veselus putnu barus.

Lai izaudzētu pārdodamu tītaru mātīti, nepieciešamas aptuveni 14 nedēļas. Pēc tītara apstrādes tas parasti sver 7 kilogramus. Savukārt tītaru tēviņš pēc 18 nedēļām var sasniegt pat 17 kilogramus lielu svaru. Tītaru mātītes parasti tiek pārdotas veselas, kamēr tēviņi tiek sadalīti mazākos gabalos vai samalti desās. Putnu gripa gan to visu ir izjaukusi, un putnu ķermeņi veikalu plauktos nonāk aizvien mazāki. Tas pamatīgi sarūgtina daudzus amerikāņus, jo nu viena branga tītara vietā nāksies gatavot divus vai trīs mazākus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu