Mežs un cilvēks Pievienotā vērtība Latvijas mēbelēm - ne tikai koks, bet arī pašmāju meistari

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Chaosamran_Studio/Shutterstock

Pateicoties ģeogrāfiskajam novietojumam, Latvija atrodas vienā no labākajām vietām uz zemeslodes, kur audzēt mežu. Turklāt tieši mūsu platuma grādos augusī koksne savas kvalitātes dēļ ir vispiemērotākā būvniecībai un dažādu koksnes produktu izgatavošanai. Koki un koksne mums ir visapkārt, ar neapbruņotu aci jau realizētu "zaļo zeltu" mēs redzam tieši un netieši interjerā kā darbā, tā skolā, vai pats par sevi saprotams - mājās. Tās ir mēbeles. Latvijā ir ap 800 mēbeļu ražotāju, kas strādā gan eksportam, gan vietējam tirgum. Pašmājās ražotās mēbeles var būt kā no koka, tā no citiem materiāliem - visām gaumēm, un izrādās, ka koksne mēbelēs var slēpties tur, kur līdz šim tu pat nevarēji iedomāties. Par situāciju ar mēbeļu ražošanu Latvijā portālam TVNET pastāstīja Latvijas Mēbeļu asociācijas izpilddirektore Ieva Erele.

Erele izceļ, ka visaugstākā vērtība, ko pašmāju mēbeļu ražotāji var iedot, ir ne tikai Latvijas koks, bet Latvijas meistari. "Mūsu ražotāji ir ļoti dažādi, un mēbeļu rūpniecībā ir ļoti dažādas apakšnozares, un, ja runājam par koku, tad, protams, koku mēs varam sastapt visbiežāk tur, kur tiek ražotas mēbeles viesistabai, piemēram, galdi un krēsli, kā arī virtuves mēbeles. Bet es gribu arī izcelt, ka mēbeļu ražošana ir pietiekami sarežģīta un ir ļoti daudz citu materiālu, kas tiek izmantoti, arī bez koka. Runājot par koksni kā tādu, pie mums, piemēram, nav izplatīti ozoli - pie mums neaug ozolu audzes, un mums attiecīgi šis materiāls ir jāiepērk tur, kur tie aug vislabākajā kvalitātē."

Mēbeļu asociācijas pārstāve norāda, ka koka mēbeļu rūpniecībā jau ilgstoši Latvijā vispopulārākais koks ir bijusi tieši priede. 

"Priede ir saglabājusies kā populārākā suga izejmateriāliem mūsu ražotāju vidū daudzus gadus, tikai transformējas veidi un tehnoloģijas, kā šo materiālu izmantot.

Bez šaubām, ļoti populārs ir arī bērzs - īpaši modernajās mēbelēs, kas ir liektas un līmētas, no kurām var iegūt dažādus dizaina objektus. Tāpat arī bērza finiera saplākšņu mēbeles kalpo kā ilgmūžīgs produkts. Un, bez šaubām, nāk klāt viss, ko mēs varam izmantot, lietojot finierējumu, - šeit, bez šaubām, tiek izmantoti arī dažādi cēlkoki, kurus mēs paši importējam, lai iegūtu visaugstāko kvalitāti."

Par to, kādi plusi un mīnusi ir koka mēbelēm, mēbeļu ražošanas daudzveidību un to, kā Latvijas mēbeļu rūpniecību ir ietekmējusi pandēmija un pašreizējā ģeopolitiskā situācija, vairāk uzzini video!

Kāpēc izvēlēties produktus no koksnes?

Koksne ir viens no unikālākajiem materiāliem uz zemes. Tā rodas dabiskā ceļā, kad augi, izmantojot fotosintēzi, saules enerģiju pārvērš ogļūdeņradī. Fosilie resursi ar laiku izsīks, taču, pareizi saimniekojot, koki uz mūsu planētas augs un ražos koksni mūžīgi.

Viena no būtiskākajām koksnes priekšrocībām ir tās ilgtspēja.

Koksne ir dabisks materiāls, tā ir silta un tai ir patīkami pieskarties. Ne velti mēs saviem bērniem daudz labprātāk izvēlamies koka rotaļlietas, nevis plastmasas izstrādājumus. Koka produkti sevī saglabā meža nomierinošo auru, tāpēc uzturēties no koka būvētā mājā ir patīkami. Koksne ir ļoti izturīgs, bet tajā pašā laikā viegli apstrādājams materiāls, tādēļ koksnes lietošanas iespējas ir teju neierobežotas. Sākot no vienkāršām karotēm, modernām mēbelēm un daudzstāvu dzīvojamām ēkām un beidzot ar gāzes tankkuģiem, lidmašīnām un pat kosmiskajām tehnoloģijām – mūsdienās koks atrodams visur.

Bez kokiem pasaulē diez vai pastāvētu cilvēki vai vispār dzīvība kā tāda.

Jo koki augot piesaista ogļskābo gāzi CO2 un ražo ikvienai dzīvai būtnei vitāli nepieciešamo skābekli. CO2 ir viena no bīstamākajām siltumnīcas efektu izraisošajām gāzēm, tās paaugstinātā koncentrācija atmosfērā ietekmē klimata izmaiņas un veicina globālo sasilšanu. Dabiskā veidā kokiem mežā novecojot un atmirstot, CO2 atgriežas atmosfērā, taču, koksni pārstrādājot ikdienā izmantojamos produktos, ogleklis paliek tajos ieslēgts un nespēj nodarīt kaitējumu zemes atmosfērai.

Latvijā koksne ir vietējais resurss, līdz ar to tās izmantošana dod labumu ne tikai dabai, bet arī valsts ekonomikai un tātad – katra iedzīvotāja maciņam.

Foto: Meži mums apkārt 

Raksts tapis sadarbībā ar Meža attīstības fondu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu