Par valsts apmaksātu hospisa aprūpi parakstījušies vairāk nekā 13 000 iedzīvotāju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saeimā labdarības organizācija "Hospiss LV" iesniegusi iniciatīvu ar 13 545 iedzīvotāju parakstiem par valsts apmaksātu hospisa aprūpes pakalpojuma ieviešanu Latvijā, informē organizācijas mediju pārstāve Agneta Anna Vēmane. 

Iepriekš TV3 vēstīja, ka pastāv bažas, ka pēc LM īstenotā pilotprojekta "Hospisa aprūpe mājās pilngadīgām personām un atbalsts viņu ģimenes locekļiem" beigu termiņa 31. decembrī šie atbalsta pasākumi netiks turpināti.

11. novembrī sabiedrības iniciatīvu portālā "manabalss.lv" tika sākta parakstu vākšana iniciatīvas "Par tiesībām uz cieņpilnu nāvi. Par valsts apmaksātu hospisa aprūpes pakalpojuma ieviešanu Latvijā" atbalstam.

Kopumā iniciatīvu parakstījuši 13 454 atbalstītāji, kas ļauj to iesniegt izskatīšanai Saeimā.

Labdarības organizācijas "Hospiss LV" vadītāja Ilze Neimane-Nešpora norādīja, ka līdz šim savāktie paraksti liecina par aktualitāti un iniciatīvas nozīmību Latvijas iedzīvotāju vidū.

Viņa skaidroja, ka sabiedrība no tā iegūs vienlīdzīgas tiesības un iespēju nomirt cieņpilni, saņemot nepieciešamo sociālo, veselības, garīgo un psihoemocionālo aprūpi un atbalstu.

Tāpat sabiedrība Latvijas sabiedrībā veidosies uz cilvēka izvēles iespējām balstīta cieņpilna un bezaizspriedumu izpratne par hospisa pakalpojumiem gan iedzīvotāju, gan valsts un pašvaldību darbinieku un veselības aprūpes un labklājības nozares speciālistu vidū.

Statistikas dati par 2021. gadu liecina, ka Latvijā ik gadu nomirst ap 29'000 iedzīvotāju. No tiem tikai 10% piedzīvo ātru nāvi. Tas nozīmē, ka 90% mirstošo cilvēku un viņu tuvinieki saskaras ar fiziskām un psiholoģiskām problēmām, jo veselības aprūpes sistēma Latvijā nenodrošina mirstošo cilvēku aprūpi.

2021. gadā Latvijā no onkoloģiskajām saslimšanām nomira 5752 cilvēki.

"Hospiss LV" lūdz Saeimu izskatīt iniciatīvu un rast finanšu resursus valsts apmaksāta hospisa aprūpes pakalpojuma nodrošināšanai mazaizsargātiem cilvēkiem ar neārstējamām slimībām to terminālajā fāzē, kuru ar paredzamā dzīvildze ir līdz sešiem mēnešiem, cieņpilnas nāves nodrošināšanai pacienta mājvietā vai speciāli tam izveidotās vietās hospisa stacionāros. Tāpat arī ieviest izmaiņas normatīvajos aktos un nodefinēt hospisa aprūpi kā vienu no sociālās aprūpes pakalpojuma veidiem, nodefinēt hospisa aprūpes principus un uzdevumus, kā arī prasības šī pakalpojuma sniedzējiem.

Jau vēstīts, ka LM, izprotot nepieciešamību pēc hospisa aprūpes pakalpojumu pieejamības, kā vienu no nozares prioritātēm 2023.gadam pieteiktajos prioritārajos pasākumos ir iekļāvusi pasākumu "Pakalpojuma "Hospisa aprūpe mājās pilngadīgām personām un atbalsts viņu ģimenes locekļiem" izmēģinājuma projekta turpinājums".

LM apgalvo, ka viena no ministrijas prioritātēm ir hospisa aprūpes pakalpojuma turpināšana ar lielāku aprūpēto personu skaitu un lielāku pašvaldību aptveri reģionos.

Līdz ar to hospisa aprūpes pilotprojekts tiks turpināts arī 2023. gadā, sola LM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu