Pēkšņa režīma maiņa Krievijā vai vēl vairāk - liberalizācija -, lai gan ļoti gaidīta, ir maz ticama. Noziedzīgais režīma līderis Vladimirs Putins ir konsolidējis varu ap sevi, kas pēkšņu varas nomaiņu padara par attālu iedomu. Taču tas neizslēdz iespējamību, ka Krieviju varētu piemeklēt kaites, ko tā cītīgi cenšas piedēvēt Rietumu pasaulei, - sapūšana un pat civilizācijas noriets. Neraugoties uz netveramo varas revolūciju, jau šobrīd redzams, ka pašlepnais Krievijas kuģis lēnām grimst, un Putina sāktais karš procesu Krievijā tikai paātrina.

Citiem vārdiem, Krievijas mērķis bija atainot Ukrainu kā neizdevušos valsti (failed state). Sūtot savu karaspēku uzbrukumā, Krievija, visticamāk, cerēja parādīt, ka Ukraina nespēj nodrošināt tās iedzīvotājiem pašu svarīgāko – drošības sajūtu. Roberts Rotbergs, pētnieks un izbijušais Pasaules miera fonda direktors, raksta, ka viena no galvenajām lietām, kas raksturo spēcīgu valsti, ir spēja radīt drošības apziņu iedzīvotājiem. Nodrošināt, ka tie jūtas pasargāti gan no ārējiem, gan iekšējiem apdraudējumiem. Neraugoties uz problēmām, kas pastāv Ukrainas valsts pārvaldē, acīmredzot tā ir spējusi saviem iedzīvotājiem sniegt šādu sajūtu. Daudzi ukraiņi, kas devās bēgļu gaitās, sākoties iebrukumam, atgriezušies kara plosītajā valstī, lai cīnītos par to.

Pretēji Krievijai, kurā šobrīd redzam, ka jau vairākiem simtiem tūkstošu krievu, kuri pameta valsti pēc Krievijas iebrukuma sākuma, pēdējos mēnešos pievienojas arvien jaunas migrantu masas. Galvenokārt viena iemesla dēļ – izsludinātā it kā daļējā mobilizācija. Ar šādu soli Putins pārtrauca daudzu Krievijas iedzīvotāju idillisko ilūziju, ka Krievijas karš Ukrainā viņus nekādi neskar, un pārkāpa nerakstīto vienošanos – nelikt saviem pavalstniekiem sajust tiešu kara apdraudējumu. Vāji apmācīti un slikti bruņoti, daudzi no mobilizētajiem tiek nosūtīti uz frontes līnijām, nevis lai cīnītos, bet gan aizkavētu Ukrainas karaspēka virzīšanos uz priekšu. Pielīdzinot iedzīvotājus lielgabalu gaļai, Putins ļāva vēl vairāk ieplaisāt jau tā vārgajai sajūtai, ka no kara krievi ir pasargāti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X