"Nost ar Komunistisko partiju!" Ķīnā notikuši protesti pret Covid-19 ierobežojumiem (1)

LETA/DPA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
"Nost ar Komunistisko partiju!" Ķīnā notikuši protesti pret Covid-19 ierobežojumiem
"Nost ar Komunistisko partiju!" Ķīnā notikuši protesti pret Covid-19 ierobežojumiem Foto: VIDEO OBTAINED BY REUTERS/via REUTERS

Šanhajā un Pekinā sestdien un svētdien notikuši protesti pret Ķīnas valdības stingrajiem ierobežojumiem cīņā ar Covid-19.

Internetā publiskotie video liecina, ka protesti notikuši arī vairākās Ķīnas universitātēs, tai skaitā Pekinas Universitātē un Pekinas Cinhua universitātē, kurās svētdien uz protestiem sapulcējās simtiem cilvēku.

Nelieli protesti notikuši arī Uhaņā un Guandžou.

Šanhajā protestētāji sestdien cita starpā skandēja "Nost ar Komunistisko partiju! Nost ar Sji Dzjiņpinu!", liecina internetā publiskotie video.

Šādas prasības Ķīnā neizskan bieži, jo tieša valdības un prezidenta kritika var novest pie bargiem sodiem.

Viens no protestu dalībniekiem ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka starp protestētājiem un policiju notikušas nelielas sadursmes, bet kopumā policija esot uzvedusies civilizēti.

Vairāki aculiecinieki ziņoja, ka policija aizturējusi cilvēkus.

Protestus izprovocēja ceturtdien notikušais ugunsgrēks dzīvojamajā namā Siņdzjanas Uiguru autonomā reģiona administratīvajā centrā Urumči. Ugunsgrēkā dzīvību zaudēja desmit cilvēki. Daudzi protestētāji šajā nelaimē vaino Covid-19 ierobežojumus, bet varasiestādes šīs apsūdzības noliedz.

Vairāki cilvēki sociālajos medijos ziņoja, ka Covid-19 ierobežojumi traucējuši glābšanas darbus un vairāki cilvēki nav varējuši pamest degošo ēku, jo durvis bijušas aizslēgtas. Savukārt citi cilvēki pametuši savus dzīvokļus pārāk vēlu vai vispār nav atstājuši, baidoties pārkāpt karantīnas režīma ierobežojumus.

Ķīnas sabiedrībā pieaug neapmierinātība ar stingrajiem Covid-19 ierobežojumiem, karantīnas režīmiem un masveida testēšanas kampaņām.

Liela daļa Siņdzjanas reģiona un Urumči dzīvo karantīnas režīma apstākļos jau ilgāk nekā 100 dienas.

Ķīnā pašreiz ir lielākais jauno Covid-19 gadījumu skaits kopš pandēmijas sākuma. Svētdien varasiestādes Pekinā ziņoja par vairāk nekā 39 000 jaunu gadījumu.

Plašie ierobežojumi kustības brīvībai pašreiz ir spēkā vairākās Ķīnas pilsētās ar vairāk nekā miljonu iedzīvotāju, tai skaitā Pekinā, Guandžou un Čuncjinā.

Svētdien Pekinas Cinhua universitātē studenti priekšpusdienā sapulcējās pie ēdnīcas ieejas. Protestētāju skaits pakāpeniski pieauga, sasniedzot 200 līdz 300, ziņu aģentūrai AFP atklāja aculiecinieki.

Protestētāji dziedāja valsts himnu un Internacionāli un skandēja "Brīvība uzvarēs!" un "Nē karantīnas režīmiem, mēs gribam brīvību!". Studentiem rokās bija baltas papīra lapas, kas ir simbolisks protests pret cenzūru.

Spriežot pēc video, kas, domājams, uzņemts Cinhua universitātē, protestētāji arī skandēja "Demokrātija un likuma vara, vārda brīvība".

Šanhajas centrā svētdienas pēcpusdienā sapulcējās simtiem cilvēku uz klusu protesta akciju netālu no vietas, kur sestdien notika demonstrācija. Cilvēkiem rokās bija baltas papīra lapas un balti ziedi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu