Pētījums: kāpēc ir labi apzināties savas dzīves jēgu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sirmgalvis
Sirmgalvis Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka skaidra savas dzīves jēgas apjausma var samazināt pāragras nāves risku.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Preventive Medicine”, zinātnieki pavadījuši astoņus gadus, analizējot 13 tūkstošu amerikāņu dzīvi. Visi pētījuma dalībnieki bija vecāki par 50 gadiem.

Atklājās, ka tiem, kuri savā dzīvē saredzēja īpaši skaidru jēgu, priekšlaicīgas nāves risks attiecīgajā periodā bija 15%. Savukārt tiem, kuru dzīves jēgas apziņa bija blāvāka, šis skaitlis sasniedza pat 37%.

Dzīves jēgas apzināšanās tiek definēta kā cilvēka apjausma un pārliecība par savas dzīves mērķiem un virzību pretī tiem. Lielāka pārliecība ir saistīta ar mazāku priekšlaicīgas nāves risku nekā tiem, kuri savus mērķus un jēgu neapzinās tik labi.

Pētījuma dalībnieki starp 2006. un 2008. gadu tika iztaujāti par to, cik mērķtiecīgi viņi dzīvo un cik, pēc viņu domām, jēgpilna ir viņu dzīve. Balstoties uz aptaujas rezultātiem, dalībnieki tika sadalīti kategorijās: zema, vidēji zema, vidēji augsta un augsta jēgas sajūta. Turpmākos astoņus gadus tika sekots līdzi mirstībai aptaujāto vidū.

Jēgas apzināšanās līmenim pieaugot šajā periodā, samazinājās nāves risks no dažādām slimībām un veselības stāvokļiem.

Pētnieki gan arī piemin, ka šo dzīves jēgas apzināšanās līmeni ietekmē dažādi faktori, piemēram, fiziskās un garīgās veselības stāvoklis, vecums vai finansiālais stāvoklis. Ari sieviešu vidū šī saikne starp dzīves jēgas apzināšanās līmeni un garāku mūžu ir ciešāka. Tiesa, tas varētu būt tādēļ, ka vīrieši retāk mēdz pārbaudīt savu veselību vai veselības problēmu gadījumā vērsties pie ārsta.

Turklāt cilvēki, kuri dzīvē saskata lielāku jēgu un ir mērķtiecīgi, mēdz vairāk rūpēties par savu veselību, lai spētu savus mērķus sasniegt un izbaudīt saldos darba augļus.

Secinājums ir viens: ja tu vēlies dzīvot ilgāku un veselīgāku dzīvi, veido plānus, nospraud mērķus un tiecies tos sasniegt. Cilvēks to var iemācīties izdarīt, pat ja viņam tā nešķiet.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu