Somija atzīst, ka tai jāpalīdz nodrošināt Ukrainas uzvara karā pret Krieviju

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Somijas premjerministre Sanna Marina trešdien atzina, ka viņas valstij ir jāsniedz lielāks atbalsts un vairāk ieroču Ukrainai, lai nodrošinātu tās uzvaru karā pret Krieviju.

Marina nāca klajā ar šiem izteikumiem Jaunzēlandes pilsētā Oklendā. Viņa ir kļuvusi par pirmo Somijas valdības vadītāju, kas jebkad apmeklējis Jaunzēlandi un Austrāliju. Starp šīs vizītes mērķiem ir diplomātisko attiecību un tirdzniecības sakaru uzlabošana.

"Mums ir vajadzīga stipra vara, kad ir runa par Ukrainu," Marina sacīja reportieriem, atbildot uz jautājumu, kādu maigās varas ietekmi var panākt tādas mazās valstis kā Somija un Jaunzēlande.

"Viņiem vajag ieročus, viņiem vajag finansiālu atbalstu, viņiem vajag humāno atbalstu, un mums arī jānodrošina, lai visi bēgļi, kas bēg no Ukrainas, būtu laipni gaidīti Eiropā," teica Marina.

Kopš februārī sākās Krievijas pilna apjoma iebrukums Ukrainā, Somija un Zviedrija ir atmetušas militāras neitralitātes politiku un lūgušas uzņemšanu NATO.

Marina sacīja, ka Somijai šis karš ir ļoti konkrēti sajūtams, jo tai ir 1300 kilometrus gara robeža ar Krieviju. Viņa arī pateica, ka Somija jau ir veikusi 10 ieroču piegādes Ukrainai.

"Mums jānodrošina, lai viņi uzvarētu," sacīja Somijas premjerministre.

Viņa arī sacīja, ka Rietumvalstīm ir jānodrošina, lai sankcijas pret Krieviju būtu "arvien smagākas", jo karš ietekmē visus - ne tikai nevainīgus civiliedzīvotājus, kas mirst Ukrainā, bet arī cilvēkus visā pasaulē, kas izjūt energoresursu cenu kāpumu.

Marina tikās ar Jaunzēlandes premjerministri Džasindu Ārdernu, un pēc tam abas līderes rīkoja kopīgu preses konferenci.

Atbildot uz jautājumu par viņu kā sieviešu dzimuma līderu lomu, Ārderna sacīja, ka viņa un Marina jūt atbildību par savu balsu izmantošanu apspiesto sieviešu labā, piemēram, attiecībā uz Irānas sievietēm.

"Mūsu saruna fokusējas uz to, ko mēs varam vairāk darīt kopā, lai atbalstītu citas sievietes citās valstīs, kurām ir smagi apstākļi, kur mēs redzam cilvēku pamattiesību apspiešanu un pārkāpšanu," teica Ārderna.

Marina mēģināja pieklusināt kritiku par to, kādu iespaidu ir radījis video, kur viņa redzama dejojot un dziedot kopā ar draugiem kādā privātā ballītē.

Somijas premjere sacīja, ka viņai ir svarīgāki jautājumi, kuriem pievērsties, tostarp koronavīrusa pandēmija, karš Eiropā, enerģētikas krīze un draudoša ekonomikas krīze.

"Man bija pāris brīvu dienu vasarā. Ja mediji grib fokusēties uz to, man nav ko teikt. Jums ir brīvība apspriest un rakstīt, ko jūs gribat, bet es fokusējos uz jautājumiem, kas ir mūsu programmā," sacīja Marina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu