Arheologi zem Kolizeja atraduši takša kaulus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kolizejs
Kolizejs Foto: Unsplash

Nē, visticamāk, tie nav kāda gladiatora kauli, bet gan takša atliekas. Senajā Romā takši tika izmantoti cīņā ar lielākiem dzīvniekiem, piemēram, lāčiem, kā arī citos priekšnesumos.

Arheologi saka, ka takšu un citu takšiem līdzīgu suņu atliekas atraduši, veicot izrakumus 2000 gadu senā amfiteātra kanalizācijas sistēmā, raksta “The Telegraph”.

“Mēs atradām daudzus suņu kaulus, kas līdzinās mūsdienu takšu kauliem. Tie bija mazāk nekā 30 centimetru gari. Mēs domājam, ka šie suņi tika izmantoti, lai demonstrētu dažādus trikus. Līdzīgi kā mūsdienu cirkā. Varbūt tie tika izmantoti iestudētās medībās vai pat rīdīti uz lāčiem vai citiem lielākiem dzīvniekiem. Pavisam droši mēs gan to nezinām,” stāstīja Kolizeja direktore Alfonsina Russo.

“Venatio” ir izklaides veids Senajā Romā, kurā iesaistīti dažādi dzīvnieki, kas sarīdīti viens pret otru vai arī apmācīti rādīt triku. Arheologi raksta, ka nupat atrastie kauli, visticamāk, ir takšu senča, nevis īsta takša atliekas.

Modernā takšu suga parādījās 18. gadsimta Vācijā. Šie suņi bija īpaši paredzēti līšanai āpšu alās, audzināti kā neatkarīgi un mežonīgi mednieki, kuriem ir neizmērojama drosme.

Līdzās takšu kauliem arheologi atrada arī lielāku suņu, leopardu, lauvu, lāču un strausu kaulus. Šis atklājums veikts gadu ilga pētījuma laikā, kurā arheologi izpētīja 70 metrus garu kanalizācijas sistēmas posmu zem Kolizeja.

Līdz ar kauliem tika atrastas arī uzkodu atliekas, to skaitā augļi, rieksti un olīvas. Ar tām, visticamāk, mielojušies skatītāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu