Saeimas komisijā noraidīta iniciatīva par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
LGBTQ karogs.
LGBTQ karogs. Foto: Prehistorik/Shutterstock

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums šodien noraidīja iniciatīvu "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību", kurā bija rosināts tiesiski atzīt ārpus laulības savienībā dzīvojošu pārus un nodrošināt viņu sociālo aizsardzību.

Šā atzīšana un aizsardzība attiektos arī uz viendzimuma pāriem.

Komisijas sēdē kustības "Dzīvesbiedri" vadītājs Kaspars Zālītis norādīja, ka uz nepieciešamību nodrošināt tiesisko aizsardzību nereģistrētiem pāriem savos lēmumos norādījusi arī Satversmes tiesa (ST)

Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece, Civiltiesību departamenta direktore Dagnija Palčevska pauda, ka iniciatīva ir atbalstāma, ņemot vērā ST spriedumu, kurā prasīta visu ģimeņu, tajā skaitā, viena dzimuma ģimeņu aizsardzība. Būtu jānodrošina arī pietiekoša sociālā aizsardzība un aizsardzība mantošanas lietās, skaidroja TM pārstāve.

Palčevska norādīja, ka Saeimai ir iespējas pārņemt 13.Saeimā nepieņemto Civilās savienības likumprojektu.

Savukārt deputāts Edmunds Zivtiņš (LPV) akcentēja, ka pie katastrofālas demogrāfiskās situācijas nav atbalstāmas kādas citas iniciatīvas, kā vien "dabiskas ģimenes" atbalstīšana. Politiķis aicināja noraidīt iniciatīvu, un vēlāk debatēs pauda, ka tāda Satversmes tiesa, kas šādi interpretē Satversmi, "nav vajadzīga".

Tikmēr deputāte Antoņina Ņenaševa (P) uzsvēra, ka aizbraukšanas prom zaudējam cilvēkus tieši ģimeņu tiesību nesakārtošanas dēļ. Līdz ar to politiķe "neredz iespēju", kā deputāti var nolemt nesakārtot šos jautājumus.

Komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS) pauda, ka viņa ieskatā šodienas balsojums pamatā ir par to, vai jautājums ir aktuāls un vai ir nepieciešama Saeimas palīdzība tā risināšanā.

"Apvienotā saraksta" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars pauda, ka respektē iedzīvotājus, kuri parakstīju iniciatīvu, un piekrita ka ir jautājumi, kas ir jārisina saistībā ar veselības aprūpi, mājsaimniecībām un deklarēšanos. Taču tos ir iespējams risināt citos likumos, nevis caur 13.Saeimā nepieņemto Civilās savienības likumprojektu, pauda politiķis.

Līdzīgi norādīja Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars. Gan Tavars, gan Dzintars balsoja pret iedzīvotāju iniciatīvas izskatīšanu, taču Dzintars reizē atgādināja, ka topošā koalīcija kopīgā memorandā jau ir apņēmusies nodrošināt visu iedzīvotāju sociālo tiesību aizsardzību.

Reaģējot arī citiem izteikumiem debatēs, iniciatīvas pārstāvis Zālītis atzīmēja, ka jau 25 gadus Latvijā tiek runāts par šiem cilvēktiesību jautājumiem. Visu ģimeņu tiesību atbalstītāji tik daudzas reizes ir gājuši uz kompromisiem, tajā skaitā, piedāvājot dažādus likuma nosaukumus, lai tas būtu pieņemams konservatīvāk noskaņotiem politiķiem, vērsa uzmanību "Dzīvesbiedru" pārstāvis, komentējot atsevišķu politiķu izteikumus par to, kādam jābūt priekšlikuma saturam.

Pēc apmēram 40 minūšu diskusijas, kurā izskanēja atšķirīgi viedokļi, par iniciatīvas tālāku skatīšanu balsoja deputāti Antoņina Ņenaševa (P), Agnese Krasta (JV), Jānis Vucāns (ZZS), Irma Kalniņa (JV) un Leila Rasima (P).

Savukārt pret iniciatīvas tālāku izskatīšanu balsoja Raivis Dzintars (NA), Edgars Tavars (AS), Edmunds Zivtiņš (LPV), Atis Deksnis (AS), Jefimijs Klementjevs (Stabilitātei), Nataļja Marčenko-Jodko (Stabilitātei), Nauris Puntulis (NA) un Ričards Šlesers (LPV).

Kā ziņots, iepriekšējai, 13.Saeimai, nespējot pieņemt Civilās savienības likumu, kustība "Dzīvesbiedri" ceturtdien, 27.oktobrī, Saeimā iesniedza līdzdalības platformas "Mana Balss" iniciatīvu "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību" ar vairāk nekā 23 000 Latvijas iedzīvotāju parakstiem.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja kustības pārstāve Zane Jēkabsone, Satversmes tiesas spriedums Latvijas likumdevējam devis uzdevumu - nodrošināt visu ģimeņu, tai skaitā ārpus laulības kopā dzīvojošo pāru juridisko, ekonomisko un sociālo aizsardzību. Nodrošinot Satversmes tiesas sprieduma izpildi, Tieslietu ministrijas paspārnē tika izstrādāts Civilās savienības likums, ar kuru tiktu izveidots tiesiskais regulējums, kas paredz ikvienai personai iespēju noslēgt civilo savienību ar citu personu, ar kuru tā veido kopīgu mājsaimniecību.

Taču likums tā arī netika pieņemts 13.Saeimā, apstājoties 3.lasījumā, kā rezultātā viendzimuma ģimenes bijušas spiestas lūgt ģimenes fakta konstatāciju tiesas ceļā, no kurām jau vairākas jau atzītas.

Kustības "Dzīvesbiedri" vadītājs Kaspars Zālītis iepriekš norādīja, ka 13.Saeima klaji ignorēja un neizpildīja divus Satversmes tiesas par visu ģimeņu aizsardzību. Nespējot pieņemt regulējumu ārpuslaulībā dzīvojošo ģimeņu aizsardzībai, likumdevējs ir parādījis, ka neciena vai līdz galam neizprot Latvijas valsts pamatlikumu - Satversmi, pauž organizācijas pārstāvji.

Iniciatīvas "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību" mērķis ir aicināt likumdevēju pieņemt Dzīvesbiedru likumu - tiesisko regulējumu ārpus laulības savienībā dzīvojošu pāru tiesiskai atzīšanai un sociālajai aizsardzībai.

Likumdošanas iniciatīva paredzēja iespēju noslēgt dzīvesbiedru līgumu notariālā akta kārtībā, kas regulētu dzīvesbiedru personiskās un mantiskās attiecības, kā arī noteiktu gadījumus, kuros pastāv faktiskā dzīvesbiedru savienība, aizsargājot šo personu tiesības uz ģimenes dzīvi.

Tāpat aicināts nodrošināt dzīvesbiedru pāriem iespēju reģistrēt savas attiecības atvieglotā kārtībā, paredzot attiecību reģistrēšanu pie zvērināta notāra, tai skaitā izmantojot notāru attālināto pakalpojumu iespējas - "digiNotārs".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu