Vācija un Norvēģija vēlas NATO vadītu aliansi kritiskās zemūdens infrastruktūras aizsardzībai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vācija un Norvēģija vēlas izveidot NATO vadītu aliansi kritiskās zemūdens infrastruktūras aizsardzībai, trešdien paziņojuši abu valstu līderi.

Abas valstis lūgs NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu izveidot koordinācijas biroju zemūdens infrastruktūras aizsardzībai, preses konferencē Berlīnē paziņoja Vācijas kanclers Olafs Šolcs.

"Mēs ļoti nopietni uztveram mūsu kritiskās infrastruktūras aizsardzību, un nevienam nevajadzētu ticēt, ka uzbrukumi paliks bez sekām," sacīja Šolcs.

Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gārs Stēre norādīja, ka šī alianse būtu "neformāla iniciatīva apmaiņai starp civilajiem un arī militārajiem dalībniekiem", NATO nodrošinot "centru, koordinācijas punktu".

Zemūdens kabeļi un cauruļvadi ir "modernās ekonomikas artērijas", un ir nepieciešami "koordinēti kopīgi centieni, lai nodrošinātu šīs infrastruktūras drošību", sacīja Norvēģijas premjerministrs.

Septembra beigās Baltijas jūrā notika vairākas eksplozijas, sabojājot abus "Nord Stream" cauruļvadus un izraisot četras noplūdes. Zviedrijas prokuratūra apstiprinājusi, ka "Nord Stream" gāzesvadu sprādzieni bijusi sabotāža.

Vairākas Eiropas valstis pēc šīm eksplozijām pastiprinājušas kritiskās infrastruktūras drošību.

G7 iekšlietu ministri šomēnes sanāksmē Vācijā brīdināja, ka "Nord Stream" sprādzieni ir izgaismojuši "vajadzību labāk aizsargāt mūsu kritisko infrastruktūru".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu