Atklāta zinātnieku sen aizmirsta peruāņu freska

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Arheologi no jauna atklājuši fresku, kurā atainotas seno peruāņu mitoloģijas ainas. Iepriekš pētnieki šo artefaktu bija redzējuši tikai 106 gadus senās fotogrāfijās.

“Tas ir ļoti īpašs atklājums, jo pirmskolumba laika arheoloģijā tik labi saglabājušos zīmējumu atrašana ir ļoti reta,” teica izrakumu vadītājs Sems Gavami.

Arheologi pavadīja četrus gadus, meklēdami šo fresku, kas, kā uzskata pētnieki, ir aptuveni 1000 gadu sena.

“Zīmējuma kompozīcija pirms spāņu laikmeta sienu mākslas vēsturē ir unikāla,” piebilda arheologi.

Freska ir daļa no tempļa, ko radījusi senā Močes civilizācija, kas plauka starp 1. un 8. gadsimtu mūsu ērā un pielūdza Mēnesi, lietu, iguānas un zirnekļus.

Foto: AFP / Scanpix

Atklātais murālis ir aptuveni 30 metru garš. Zīmējumi uz tā veidoti zilā, brūnā, sarkanā, baltā un sinepju krāsā un ir ārkārtīgi labi saglabājušies. Vienā no freskas sekcijām redzami kareivji, kas dodas pretī putnam līdzīgai dievībai.

Atklājums ir arī neparasts tādā ziņā, ka tajā sajaukti divu pirms inku kultūru stili un elementi.

Aizmāršīgie zinātnieki

Freskas eksistences vienīgais pierādījums bija melnbalta fotogrāfija, ko 1916. gadā uzņēma vācu pētnieks Hanss Heinrihs Brēnings. Viņš Peru nodzīvoja daudzus gadus. Tiesa, sienu krietni sabojāja laupītāji, un pēc tam zinātnieki par to vienkārši aizmirsa.

Turklāt nevienam pat nebija zināms, ka Brēnings ir uzņēmis fotogrāfijas, līdz pat 1978. gadam, kad tās tika atrastas. Kopš tā laika arheologiem bija zināms par freskas eksistenci, tomēr neviens nedevās uz turieni veikt izrakumus, jo nedomāja, ka tur kaut ko atradīs. Par laimi, atrada gan.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu