Kāds ķeizargriezienam sakars ar Cēzaru? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Ķeizargrieziena operāciju veic, kad vaginālās dzemdības nav iespējamas vai nav pietiekami drošas. Operācijas laikā ķirurgs izdara griezienu vēdera dobuma priekšējā sienā un mazuli no grūtnieces dzemdes izņem ķirurģiskā ceļā.

Visiem ir skaidrs, ka vārds ķeizargrieziens ir saistīts ar ķeizaru jeb romiešu militāro un politisko līderi Cēzaru. Populārākā teorija, kāpēc tā, ir baumas, ka Jūlijs Cēzars pats nāca pasaulē ķirurģiskā ceļā.

“Viņš (Cēzars) tika izrauts no savas mātes dzemdes, un viņa uzreiz nomira,” savā 1609. gadā izdotajā grāmatā “Bērna dzimšana jeb laimīgas dzemdības sievietei" rakstīja franču ķirurgs Žaks Gilmo.

Tiesa, ar šo teoriju ir viena problēma, proti, Cēzara māte Aurēlija Kota negāja bojā dzemdībās. Viņa nomira 54. gadā pirms mūsu ēras – 10 gadus pirms Cēzars tika nogalināts. Ņemot vērā to, ka mums nav nekādu pierādījumu, ka kaut viena Senās Romas sieviete ir pārdzīvojusi ķeizargriezienu, tad nav pamata uzskatīt, ka Aurēlija Kota to būtu spējusi izdarīt.

zinātnieks, enciklopēdists un karaspēka komandieris Plīnijs Vecākais savā darbā “Dabas vēsture” savukārt raksta, ka Jūlija Cēzara senākais sencis par Cēzaru nodēvēts, jo ticis izgriezts no savas mātes dzemdes. Latīņu valodā vārds “caesus” ir darbības vārda “caedere” forma, kas nozīmē “griezt”.

2016. gadā publicētā zinātniskajā darbā savukārt autori raksta, ka terminam “ķeizargrieziens” ir saikne ar otro Senās Romas valdnieku Numu Pompīliju, kurš Romā valdīja no 715. līdz 672. gadam pirms mūsu ēras. Savas valdīšanas laikā viņš izdeva likumu: ja grūtniece nomirst īsi pirms dzemdību sākuma, tad mazulis ir jāizgriež no tās dzemdes. Šis likums bija spēkā arī tad, kad pie varas nāca Cēzars. Iespējams, ka tieši tāpēc šis dzemdību paņēmiens ieguva tādu nosaukumu.

Protams, teorijas ir tikai teorijas. Tieši fakts, ka tik daudzi nozīmīgi vēsturnieki ir uzskatījuši, ka starp Cēzaru un šo dzemdību metodi pastāv kāda saikne, ir palīdzējis terminam ķeizargrieziens nostiprināties mūsdienu medicīnas terminu krājumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu