Raidījums: Kāpēc Talsu novada domes deputāti samazina sev algu par 20% (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Jaunā Talsu novada domes vadība solīja samazināt sev algas par 20%, šodien, 7. decembrī, tāds lēmums pašvaldībā tika arī pieņemts. Līdzīga situācija ir arī citās Kurzemes pašvaldībās, samazinot deputātu algas, neskatoties uz inflāciju, skaidro LTV "Dienas ziņas". 

Talsu novada vadības algas "zem lupas" nonāca pērn, kad komiteju vadītāju algas tika paceltas par 450%. Savukārt domes vadītāja atalgojums palielinājās no 2420 līdz gandrīz 4000 eiro.

Taču šodien, 7. decembrī, deputāti lēma par algas samazināšanu par 20% tieši domes vadībai.

Pirms mēneša ievēlētā Talsu novada domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa uzsver, ka no sākuma "jāpadara darbs un tad tikai var domāt par algu palielināšanu. "Kad būsim saņēmuši pirmos ordeņus par labu darbu, tad mēs arī runāsim," papildina Kārkliņa.

 Ja šobrīd algas samazinātas par 20%, tad nākamgad tas nebūs tik jūtams, jo palielināsies valstī noteiktā bāzes alga vēlētajām personām, LTV skaidro Talsu novada pašvaldības pārstāve. Papildus katra pašvaldība var izvēlēties koeficientu, kuru pierēķina šai bāzes algai. 

Talsi koeficientu ir samazinājuši no 3,64 līdz 2,91. Piemēram, šobrīd bāzes alga ir 1058 eiro, attiecīgi pašvaldību vadītāji saņems 3078 eiro. Savukārt nākamgad bāzes alga pieaugs līdz 1137 eiro, tātad alga 3308 eiro

Ja koeficients nebūtu mainīts, tad Talsu novada domes priekšsēdētāju algas pārsniegtu četrus tūkstošus eiro.

Domes priekšsēdētāja vietnieks Aldis Pinkens norāda, ka arī ekonomija šobrīd ir nepieciešama. Lai gan pirms gada viņam bija pārliecība, ka atalgojums deputātiem ir jāpaceļ, "lai atbilstu vispār notiekošām lietām valstī".

Algu jautājums šobrīd aktuāls arī citviet Kurzemē.

Piemēram, Liepājā inflācijas ietekmē atalgojumu plānots palielināt visiem pašvaldībā strādājošajiem, izņemot domes priekšsēdētājam un viņa vietniekam. 

Domes priekšsēdētājam, kā pauž Liepājas domes pārstāve Zita Lazdāne, alga ir fiksēta - 3195 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Tā kā izmaiņas nākamgad skars speciālistus, nevis domes priekšsēdētāju, vietniekus un deputātus, kuriem atalgojums nemainīsies, skaidro Lazdāne.

Savukārt, Kuldīgā minimālās algas pielikums par 24% atstās lielu ietekmi atalgojuma politikā. Tas ļaus veidot konkurētspējīgu atalgojuma politiku pašvaldībā, palielinot darbinieku algas vidēji par 10%.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu