LTV: "Zeiļas lietā", iespējams, tika ietekmēts liecinieks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova/LETA

Šo piektdien, 9. decembrī, Rīgas pilsētas tiesa turpinās skatīt lietu, kur par seksuāla rakstura noziegumiem apsūdzēts Rēzeknes-Aglonas diacēzes priesteris Pāvels Zeiļa. Pēc Latvijas Televīzijas (LTV) rīcībā esošas informācijas, īsi pirms šīs tiesas sēdes notikuši mēģinājumi ietekmēt cietušo, lai viņš mainītu savas liecības.

Kā ziņo LTV, pirms aptuveni mēneša dažādos sociālajos medijos tika izplatīti video, kuros kāds anonīms vīrietis izprašņā tā sauktajā "Zeiļas lietā" cietušo.

Izmantojot to, ka cietušajam ir garīgās attīstības traucējumi, kā arī viegli uzticas līdzcilvēkiem, vīrietis mēģinājis izvilināt apgalvojumus, kas ir pretēji iepriekš sniegtajām liecībām.

Videomateriālos cietušais kādā brīdī pat ir atzinis savu vainu. Pateicis, ka devies pie mācītāja, lai, viņa vārdiem runājot, "nodarbotos ar to lietu". 

Valsts policija, komentējot šo situāciju, norādīja, ka informācija par konkrēto gadījumu jau ir saņemta un ir sākts kriminālprocess.

"Policija saņēma iesniegumu par iespējamu cietušā iespaidošanu nolūkā sniegt nepatiesu liecību vai to mainīt. Valsts policija par šo ir sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 301. panta pirmās daļas," atzīts policijā.

Policija esot noskaidrojusi video filmētāja identitāti, bet izmeklēšanas interesēs plašākus komentārus pagaidām nesniedz.

Pēc neoficiālas informācijas, cietušais šobrīd esot pārvietots uz citu dzīvesvietu, lai viņam nevarētu piekļūt ietekmētāji.

LTV skaidro, ka tīmekļvietnēs vēl joprojām brīvi pieejami safilmētie videomateriāli. Tajos cietušais izpauž gan ļoti personīgu informāciju par sevi, gan izmeklēšanas un slēgtās tiesvedības aizkulises.

Sabiedriskais medijs ziņo, ka valsts policija informāciju pārsūtījusi Datu valsts inspekcijai.

"Datu valsts inspekcijai nav tādas brīnumpodziņas izdzēst kaut ko no "Youtube", "Facebook" vai tamlīdzīgi. Viens ir iet pie paša lietotāja, kas to ievietojis, un lūgt viņu izdzēst. Otrs – vērsties pie paša "Youtube"," skaidroja Datu valsts inspekcijas direktore Jekaterina Macuka.

Tiesa informē, ka lietas izskatīšanu kavē apsūdzēto slimošana un liecinieku izvairīšanās ierasties uz sēdēm. Šo piektdien, 7. decembrī, nozīmētajā tiesas sēdē iecerēts pratināt pēdējo liecinieku un apsūdzēto.

Krimināllieta par seksuālu vardarbību Rīgas pilsētas tiesā tiek skatīta kopš 2019. gada nogales. Šajā laikā nozīmētas jau 20 tiesas sēdes.

Jau ziņojām, ka par seksuāla rakstura noziegumiem apsūdzēti divi vīrieši, tai skaitā Rēzeknes-Aglonas diecēzes priesteris Pāvels Zeiļa, informē tiesa. Noziedzīgie nodarījumi izdarīti laika posmā no 2017. gada līdz 2018. gadam.

Zeiļa apsūdzēts par cilvēku tirdzniecību un dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā personu grupā, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli. Par cilvēku tirdzniecību Krimināllikumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem.

Sākotnēji krimināllietā tika apsūdzētas trīs personas - 1945.gadā, 1955.gadā un 1958.gadā dzimuši vīrieši. 2019.gada 7.jūnijā kriminālprocess izbeigts pret vienu apsūdzēto - 1955.gadā dzimušo - viņa nāves dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu