Vairums deputātu noraida iniciatīvu par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas sēde.
Saeimas sēde. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Deputātu vairākums ceturtdien noraidīja 23 257 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību", kurā bija rosināts tiesiski atzīt ārpus laulības savienībā dzīvojošu pārus un nodrošināt viņu sociālo aizsardzību.

Šī atzīšana un aizsardzība attiektos arī uz viendzimuma pāriem.

Kā ziņots, arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums noraidīja iniciatīvu.

Komisijas sēdē kustības "Dzīvesbiedri" vadītājs Kaspars Zālītis norādīja, ka uz nepieciešamību nodrošināt tiesisko aizsardzību nereģistrētiem pāriem savos lēmumos norādījusi arī Satversmes tiesa (ST)

Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece, Civiltiesību departamenta direktore Dagnija Palčevska pauda, ka iniciatīva ir atbalstāma, ņemot vērā ST spriedumu, kurā prasīta visu ģimeņu, tajā skaitā, viena dzimuma ģimeņu aizsardzība. Būtu jānodrošina arī pietiekoša sociālā aizsardzība un aizsardzība mantošanas lietās, skaidroja TM pārstāve.

Palčevska norādīja, ka Saeimai ir iespējas pārņemt 13.Saeimā nepieņemto Civilās savienības likumprojektu.

Savukārt deputāts Edmunds Zivtiņš (LPV) akcentēja, ka pie katastrofālas demogrāfiskās situācijas nav atbalstāmas kādas citas iniciatīvas, kā vien "dabiskas ģimenes" atbalstīšana. Politiķis aicināja noraidīt iniciatīvu, un vēlāk debatēs pauda, ka tāda Satversmes tiesa, kas šādi interpretē Satversmi, "nav vajadzīga".

Tikmēr deputāte Antoņina Ņenaševa (P) uzsvēra, ka aizbraukšanas prom zaudējam cilvēkus tieši ģimeņu tiesību nesakārtošanas dēļ. Līdz ar to politiķe "neredz iespēju", kā deputāti var nolemt nesakārtot šos jautājumus.

Tāpat ziņots, ka Saeimas Juridiskā komisija otrdien nolēma neturpināt 13.Saeimā iesākto darbu ar Civilās savienības likumprojektu, kas paredz ieviest jaunu veidu divu pilngadīgu personu kopdzīves juridiskai reģistrēšanai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu