Pie Saeimas aizvadīta akcija "#AtbalstāmVēžaPacientusKopā"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Onkoloģijas pacientu organizāciju apvienības "Onkoalianse" rīkotā akcija vēža pacientu atbalstam, lai paustu bažas par kritisko situāciju onkoloģisko slimību ārstēšanā Neatkarības laukumā pie Saeimas.
Latvijas Onkoloģijas pacientu organizāciju apvienības "Onkoalianse" rīkotā akcija vēža pacientu atbalstam, lai paustu bažas par kritisko situāciju onkoloģisko slimību ārstēšanā Neatkarības laukumā pie Saeimas. Foto: Paula Čurkste/LETA

Ceturtdienas rītā pie Saeimas pulcējās vairāki desmiti onkoloģisko pacientu un viņu atbalstītāji, lai akcijā "#AtbalstāmVēžaPacientusKopā" vērstu politiķu uzmanību uz to, cik svarīgi ir novērst kritisko situāciju onkoloģisko slimību ārstēšanā, uzsvēruši pasākuma rīkotāji. 

Virs akcijas dalībnieku galvām desmit metru augstumā īpašu priekšnesumu uz nospriegotas lentes sniedza līdzsvara akrobāts, simbolizējot daudzu Latvijas vēža pacientu bailes, nedrošību par nākotni. To rada neziņa, vai būs pieejama valsts apmaksāta ārstēšana, efektīvas zāles, aprūpe un cits atbalsts.

Latvijas onkoloģijas pacientu organizāciju apvienības "Onkoalianse" dibinātāja Olga Valciņa atzina, ka deputātu interese un sacītais apliecināja, ka veselības joma un īpaši onkoloģija visiem ir prioritāte, tādēļ atliek vien gaidīt aktīvu rīcību un darbus prasību īstenošanā.

"Jo vairāk deputātu sapratīs, ka veselība nav jautājums tikai par skaitļiem ailītēs, ja spēs aiz aprēķiniem saskatīt dzīvus cilvēkus, jo ātrāk veselības nozarē un arī onkoloģijā sagaidīsim cerētās pozitīvās pārmaiņas.

Ir gandarījums, ka daudzi deputāti šo domu uztvēra un ir gatavi sadarbībai," viņa sacīja.

No 14.Saeimas deputātiem vēža pacienti, pirmkārt, sagaida solījumu pildīšanu un finansējuma atvēlēšanu valdības apstiprinātajam Onkoplānam 2022. - 2024.gadam. 2023.gadā plāna īstenošanai paredzēti 135,8 miljoni eiro, bet aprēķinātās papildu vajadzības 2023.gadam onkoloģijā sasniedz vēl 99 miljonus eiro, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Plāna īstenošana ļaus palielināt skrīninga aptveri, pagarināt dzīvildzi un samazināt priekšlaicīgu mirstību.

Tāpat pacienti lūdz atbalstu, lai ieviestu vienotas kvalitātes prasības vēža ārstēšanai Latvijā Eiropas mērogā. Nevienlīdzības mazināšana ārstēšanas pieejamībā ir viens no pacientiem vissvarīgākajiem aspektiem. Viņu vērtējumā, nav pieļaujams, ka vēža pacienti ar vienādām diagnozēm saņem dažādas kvalitātes un efektivitātes ārstēšanu.

Tāpat būtu svarīgi panākt vienotu datu bāzu attīstību, kas nodrošinātu gan kopēju vēža reģistru, gan veidotu vēža informācijas krātuvi. Tas veicinās vēža pētniecību, nodrošinās vienkāršāku pacientu mobilitāti, mazinās birokrātiskos šķēršļus pārrobežu medicīnai un sekmēs pieejamību starptautiskiem klīniskajiem pētījumiem.

Tikpat būtiski, pacientu ieskatā, ir turpināt Saeimas deputātu atbalsta grupas darbu onkoloģijas pacientu atbalstam un īstenot iepriekšējā Saeimā veiksmīgi iesāktās aktivitātes.

Lai panāktu valdības solītos uzlabojumus vēža pacientu ārstēšanā un sekmētu plašāku, taisnīgāku jauno zāļu pieejamību, "Onkoalianse" decembrī apvieno spēkus akcijā "#AtbalstāmVēžaPacientusKopā". Tās laikā "Onkoalianse" aicina ikvienu, kurš vēlas atbalstīt vēža pacientus cīņā par nākamā gada budžeta palielinājumu onkoloģisko slimību ārstēšanai, uzņemt un ievietot savos sociālajos tīklos foto ar augšup paceltām rokām un mirkļibirku "#AtbalstāmVēžaPacientusKopā".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu