Laikraksts: Krievu neonacistu grupējums vāc izlūkinformāciju Baltijas valstīs (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pie Aizsardzības ministrija ēkas pirmo reizi norisinās Muzeju nakts pasākums "Nakts mistērija: No taurēm līdz lielgabaliem", kas veltīts Latvijas Neatkarības kara un 1919. gada 22. maijā izcīnītās Rīgas atbrīvošanas no lieliniekiem.
Pie Aizsardzības ministrija ēkas pirmo reizi norisinās Muzeju nakts pasākums "Nakts mistērija: No taurēm līdz lielgabaliem", kas veltīts Latvijas Neatkarības kara un 1919. gada 22. maijā izcīnītās Rīgas atbrīvošanas no lieliniekiem. Foto: Zane Bitere/LETA

Britu laikraksts "The Guardian" vēsta, ka ar Kremli saistītais krievu neonacistu paramilitārais grupējums "Rusič" aicinājis savus atbalstītājus vākt un iesniegt ziņas par militāro infrastruktūru Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Laikraksts norāda, ka šis krievu grupējuma lūgums raisa bažas par iespējamu uzbrukuma plānošanu NATO valstīm.

Arī Latvijas Aizsardzības ministrijas vietnē "sargs.lv" trešdien publicēts raksts, ka "Rusič" sācis vākt izlūkdatus par militāro infrastruktūru.

"Rusič" ir cieši saistīts ar Krievijas algotņu grupējumu "Vagner" un tā kaujinieki pašreiz Kremļa pusē karo Ukrainā.

"Rusič" oficiālais kanāls vietnē "Telegram" aicinājis grupējuma atbalstītājus Baltijas valstīs sniegt informāciju par robežu posteņiem un militāro aktivitāti Baltijas valstīs.

Ierakstu paskatījās vairāk nekā 60 000 "Telegram" kanāla sekotāju. Tajā bija aicināts sniegt informāciju par militārajām vienībām, to locekļiem, viņu radiniekiem un personīgo transportu. Tika aicināts arī sniegt informāciju par patruļu kustību, robežposteņu, novērošanas sistēmu un transportlīdzekļu atrašanās vietu, kā arī ziņas par par sakaru torņiem un drošības risinājumiem uz robežām, kā arī degvielas krātuvju un drošības sistēmu koordinātas pierobežas rajonos.

Anonīmi avoti atklāja, ka "Rusič" solis varētu liecināt par vilšanos Kremļa politikā un kara gaitā.

Avoti piebilda, ka Kremlis var zaudēt kontroli pār galēji labējām Krievijas paramilitārajām organizācijām, kas var ķerties pie ekstrēmākām metodēm, lai turpinātu Ukrainas karu, radot bažas par eskalāciju, ja notiktu uzbrukums NATO valstij.

Tomēr avoti norādīja, ka ir maz ticams, ka Kremlis būtu tieši iesaistīts, jo Krievijas izlūkdienestiem, visticamāk, jau ir informācija par Baltijas valstu robežām un militāro aktivitāti.

"Vai tas norāda uz sadrumstalotību Krievijas sistēmā? Kas notiks, ja krievi zaudēs kontroli pār tām [paramilitārajām grupām] un tās ķersies pie pašdarbības, kas varētu nejauši saasināt situāciju? Patiesais jautājums ir: cik liela kontrole patiesībā ir Kremlim?" jautāja viens no avotiem.

Jaunākā informācija liecina, ka vairākām paramilitārām grupām, piemēram, krievu uzņēmēja Jevgēņija Prigožina dibinātajai "Vagner" jau ir ievērojama autonomija un tik pat brīva piekļuve Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam kā valdības amatpersonām.

Lai gan nesen tika dokumentēta mijiedarbība starp "Rusič" un "Vagner" tiešsaistes kanāliem, joprojām nav skaidrs, cik lielā mērā "Rusič" darbojas "Vagner" vai pat Krievijas Aizsardzības ministrijas stratēģiskajā uzraudzībā.

"Rusič" pozicionē sevi kā sabotāžas un izlūkošanas spēkus, lai gan tā biežie centieni savākt finansējumu liecina, ka Kremlis to būtībā neatbalsta.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu