Video ⟩ Stradiņa slimnīca vismaz uz gadu aptur aknu transplantācijas veikšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca.
Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca. Foto: Evija Trifanova/LETA

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS) pieņemts lēmums vismaz uz gadu apturēt aknu transplantācijas veikšanu, apstiprināja slimnīcā.

PSKUS valdes priekšsēdētājs Rindalds Muciņš šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja, ka aknu transplantācijas komanda ir apmācīta samērā sen, operācijas nav bijušas pietiekami regulāras. Viņš norādīja, ka komandu noturēt bijis liels izaicinājums, turklāt Latvijā veselības aprūpes nepieejamības dēļ pacienti ir smagākā stāvoklī, tas ir papildus risks šādu operāciju veikšanā.

Līdz ar to slimnīcā pieņemts lēmums šobrīd apturēt šo transplantācijas veidu līdz brīdim, kamēr ir izveidota stabila komanda un vēlreiz veikts apmācību cikls, nodrošināta stabila pacientu plūsma.

PSKUS skaidroja, ka lēmums ir "sāpīgs", tomēr tas ir nepieciešams, ja slimnīca vēlas nodrošināt pacientiem pēc iespējas labāku pakalpojumu.

"Ir jāpieņem attiecīgie mēri, lai programmu vispār būtu iespējams restartēt. Tā nav atteikšanās no tās, bet gan rūpīga analīze, kas tad nepieciešams, lai pakalpojumu uzlabotu. Notiks intensīvs darbs, tikšanās, pārrunas, bet pagaidām vēl nav zināms, kādi būs nākamie soļi un lēmumi," norāda PSKUS.

VM informēja, ka Latvija ir pieņēmusi lēmumu pievienoties "Scanditransplant", bet, lai to izdarītu, ir jābūt izpildītiem visiem priekšnosacījumiem, tajā skaitā par speciālistu pieredzi un nepieciešamo operāciju skaitu. Savukārt, runājot konkrēti par aknu transplantāciju, ministrijā norādīja, ka tad kopumā jāvērtē iespējamais aknu transplantācijas pacientu skaits, nepieciešamie resursi un izpildāmās prasības, un, pamatojoties uz to, vai šo pakalpojumu attīstīt tepat Latvijā.

VM skaidro, ka PSKUS ir jāizvērtē visi iepriekšējie gadījumi un jāvēršas ministrijā ar plānu, audita laikā gūtajiem secinājumiem, risinājumiem un finanšu aprēķiniem.

"Būtiski ir atrast pareizo risinājumu pacientiem. Ja operāciju tās sarežģītības dēļ Latvijā nav iespējams veikt, ar atbilstošu ārstu konsīlija slēdzienu var doties uz Nacionālo veselības dienestu, saņemt S2 veidlapu un valsts apmaksātu operāciju veikt citā valstī," skaidroja ministrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu