ASV izvirza apsūdzības Lībijas pilsonim saistībā ar Lokerbijas sprādzienu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Lībijas izlūkdienesta aģents Abu Agila Mohammads Masuds Heirs al Marimi
Bijušais Lībijas izlūkdienesta aģents Abu Agila Mohammads Masuds Heirs al Marimi Foto: Reuters / Scanpix

ASV tiesā pirmdien tika izvirzītas apsūdzības Lībijas pilsonim, kurš, domājams, izgatavoja spridzekli, kas 1988.gadā uzspridzināja pasažieru lidmašīnu virs Lokerbijas Skotijā, nogalinot 270 cilvēkus.

Bijušais Lībijas izlūkdienesta aģents Abu Agila Mohammads Masuds Heirs al Marimi tika apsūdzēts trīs punktos saistībā ar Lokerbijas spridzināšanu.

Federālie prokurori paziņoja, ka viņiem nav nodoma pieprasīt nāvessodu Masudam, bet viņam var draudēt mūža ieslodzījums, ja viņš tiks atzīts par vainīgu "lidmašīnas iznīcināšanā, kas izraisījusi cilvēku nāvi" un abās pārējās ar to saistītajās apsūdzībās.

Tiesnesis, kas vadīja ASV apgabaltiesas sēdi Vašingtonā, nolasīja Masudam apsūdzības un nolēma paturēt viņu apcietinājumā līdz nākamajai sēdei 27.decembrī.

Masuds stājās ASV tiesas priekšā pirmoreiz kopš viņa aizvešanas uz ASV. Skotijas prokuratūra svētdien paziņoja, ka Masuds nodots ASV iestādēm, bet nesniedza sīkākas ziņas par viņa pārvešanu.

Masuds ir bijis ieslodzīts Lībijas cietumā par iesaistīšanos uzbrukumos Lībijas opozicionāriem 2011.gadā, izmantojot attālināti detonētus spridzekļus.

1988.gada 21.decembrī virs Lokerbijas Skotijā tika uzspridzināta lidsabiedrības "Pan Am" lidmašīna, kas pēc pacelšanās no Hītrovas Londonā atradās ceļā uz Ņujorku un Detroitu. Teroraktā gāja bojā visi 259 lidmašīnā esošie pasažieri un apkalpes locekļi, kā arī 11 pilsētas iedzīvotāji uz zemes.

Pirms diviem gadiem Savienotās Valstis saistībā ar šo teroraktu izvirzīja apsūdzības Masudam. Viņš iepriekš tika aizturēts Lībijā saistībā ar 1986.gadā notikušu uzbrukumu naktsklubam Berlīnē. Pagājušajā mēnesī mediji ziņoja, ka kaujinieku grupa Lībijā nolaupījusi Masudu un viņš, iespējams, tiks nodots ASV.

2001.gadā par Lokerbijas teroraktu tika notiesāts Lībijas pilsonis Abdelbasets al Megrahi, taču līdz pa savai nāvei 2012.gadā viņš turpināja apgalvot, ka esot nevainīgs. Viņš ir vienīgais cilvēks, kas notiesāts saistībā ar šo teroraktu.

Lībija, cenšoties uzlabot attiecības ar Rietumiem, 2003.gadā uzņēmās atbildību par šo noziegumu un izmaksāja upuru tuviniekiem kompensācijas.

Lokerbijas sprādziena izmeklēšana tika atsākta 2016.gadā, kad ASV uzzināja par Masuda aizturēšanu Lībijā un viņa atzīšanos jaunajām Lībijas varas iestādēm 2012.gadā.

Saskaņā ar izmeklēšanā iesaistīta FIB aģenta liecību Masuds bijis "tehniskais eksperts" Lībijas Ārējās drošības organizācijā, izgatavojot spridzekļus, un ieguvis pulkveža pakāpi.

Masuds 2012.gada septembrī esot atzinies, ka izgatavoja spridzekli, ar kuru tika uzspridzināta "Pan Am" lidmašīna virs Lokerbijas. Viņš apstiprinājis, ka šī spridzināšanas operācija notikusi pēc Lībijas izlūkdienesta vadības pavēles un pēc šīs operācijas Lībijas vadonis Muammars Kadafi pateicies viņam un citiem komandas locekļiem par veiksmīgo uzbrukumu Savienotajām Valstīm.

Masuds arī atzinies, ka 1986.gada aprīlī sarīkoja sprādzienu Berlīnes naktsklubā "LaBelle Discotheque", kurā gāja bojā divi ASV karavīri un viena turku sieviete.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu