Tiesa attaisnojusi bijušās "Latvenergo" koncerna amatpersonas par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aigars Meļko (no kreisās) un Ivars Liuziniks.
Aigars Meļko (no kreisās) un Ivars Liuziniks. Foto: Ieva Čīka/LETA

 Otrdien Augstākā tiesa (AT) atstāja negrozītu attaisnojošo Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru attaisnoti par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonu deklarācijās apsūdzētie - bijušais "Latvenergo" viceprezidents Aigars Meļko un "Latvenergo" piederošā "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks un viņa vietnieks Andrejs Stalažs, informē AT.

Izskatot lietu pirmās instances tiesā, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2017.gada 22.maijā apsūdzētos atzina par nevainīgiem un attaisnoja apsūdzībās par nepatiesu ziņu norādīšanu amatpersonu deklarācijās un mantisku darījumu veicināšanu mantkārīgā nolūkā.

Vēlāk apgabaltiesa lēma pretēji un apsūdzētos atzina par vainīgiem viņiem inkriminētajos noziegumos.

Pirmoreiz izskatot lietu kasācijas kārtībā, AT pērn 2.februārī apgabaltiesas spriedumu atcēlka un nosūtīja lietu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā. AT atzina, ka 2009. un 2010.gadā amatpersonai, iesniedzot ienākumu deklarāciju, atbilstoši likumam deklarācijas publicējamās daļas 4.punktā bija jānorāda ziņas par juridiski piederošām kapitāla daļām.

Tiesa atzina, ka apsūdzēto darbībās nebija viņiem inkriminētā Krimināllikuma 219.panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva. Otrs būtiskākais apelācijas instances tiesas sprieduma atcelšanas iemesls bija lietas iztiesāšanā pieļauts Kriminālprocesa likuma būtisks pārkāpums, jo apelācijas instances tiesas atzinumi par apsūdzēto vainīgumu pamatoti arī ar pierādījumiem, kas iegūti operatīvās darbības pasākumos, slepeni noklausoties sarunas.

Izskatot lietu atkārtoti apelācijas kārtībā, prokurors grozīja apsūdzību, no tās izslēdzot patiesā labuma guvēja jēdzienu, bet atstājot atsauci uz deklarācijas publicējamās daļas 4.punktu, uzskatot, ka minētajā punktā norādāmas nevis juridiskas, bet arī faktiski piederošas kapitāldaļas.

Rīgas apgabaltiesa apsūdzētos attaisnoja, pamatojoties uz AT paustajām atziņām.

Apgabaltiesa izvērtēja arī operatīvās darbības pasākumus un secināja, ka šie pierādījumi ir nepieļaujami, jo iegūti citā kriminālprocesā par smagāku noziegumu, kurā kriminālprocess ir izbeigts.

AT Krimināllietu departaments, mutvārdu procesā otrreiz izskatot lietu kasācijas kārtībā, uzklausīja lietas dalībniekus un nolēma apgabaltiesas attaisnojošo spriedumu atstāt negrozītu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu