NATO palielinās 2023.gada budžetu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs Foto: Reuters / Scanpix

NATO dalībvalstis trešdien vienojās ievērojami palielināt alianses kopīgo budžetu, ņemot vērā jauno drošības situāciju Austrumeiropā Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ.

Alianses civilais budžets 2023.gadam tiks palielināts par 28% gada griezumā līdz 370,8 miljoniem eiro, bet militārais budžets 2023.gadam tika noteikts 1,96 miljardu eiro apmērā, kas ir par 26% vairāk salīdzinājumā ar 2022.gadu, trešdien paziņoja NATO.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs apsveica šo lēmumu, sakot, ka tas ir "augstāka ambīciju līmeņa konkrēta izpausme" starp dalībvalstīm.

"Tikai Ziemeļamerika un Eiropa, strādājot kopā stiprā NATO, var paturēt mūsu vienu miljardu cilvēku drošībā bīstamākā pasaulē," Stoltenbergs sacīja paziņojumā presei.

Šī gada NATO militārais un civilais budžets kopā ir apmēram 1,8 miljardi eiro. Tas ir ļoti maz salīdzinājumā ar atsevišķu dalībvalstu aizsardzības izdevumiem.

ASV vien šogad ir iztērējušas aizsardzībai 769 miljardus eiro, bet Vācija - 55,6 miljardus eiro.

Saskaņā ar pašreizējo ieguldījuma sadalījumu ASV un Vācija sedz lielāko daļu no NATO kopīgajiem izdevumiem. 2021.gadā tās sedza apmēram 400 miljonus eiro jeb 16,3% no šiem izdevumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu