Noklausies, kā Marsa zondei uzklūp smilšu velns

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Marss
Marss Foto: Canva

2021. gada septembrī Marsa zondi “Perseverance” pārņēma spēcīgas smilšu viesuļvētras tornis, kas sniedzās 199 metru augstumā. Viss beidzās laimīgi, turklāt ar pirmo tā saucamā smilšu velna audio ierakstu. Noklausies.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, sniegta pavisam jauna informācija par to, kā šie īslaicīgie fenomeni uz Sarkanās planētas dzenā smiltis.

“Mēs varam dzirdēt skaņu, ko rada daļiņas, kas triecas pret pašgājēju. Šīs skaņas ļauj mums aplēst, cik daudz daļiņu ir virpulī,” izdevumam “Live Science” teica pētījuma galvenā autore Naomi Mērdoka.

Smiltis uz Marsa ir visur. Uz tā virsmas un gaisā. To kustības ietekmē Marsa laikapstākļus un klimatu, kā arī otrādi – laikapstākļi un klimats ietekmē tās. Labāka šo kustību izpratne ir ļoti svarīga, lai modelētu Marsa klimatu un plānotu nākotnes misijas.

Smilšu velni veidojas, kad siltāks gaiss pie Marsa virsmas paceļas augstāk un sāk rotēt, līdzi paraujot smiltis. Džezero krāterī, kur darbojas zonde, smilšu velni plosās bieži, tomēr neviens no tiem iepriekš nebija “uzklupis” zondei. 2021. gada 27. septembrī viens no smilšu velniem to mainīja un taisnā ceļā metās virsū pašgājējam, kas tūliņ iedarbināja zinātniskos instrumentus, lai iemūžinātu notiekošo.

Beigu beigās zinātnieki noskaidroja, ka smilšu velns bija 25 metru diametrā un 199 metrus augsts. Turklāt pirmo reizi vēsturē viņiem izdevās iemūžināt smilšu velna skaņu.

IEKLAUSIES MARSA VĒJOS:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu