Piespriests 26 gadu cietumsods bijušajām Kosovas Atbrīvošanas armijas komandierim

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Vairāk nekā 20 gadus pēc Kosovas kara Hāgā bāzētais īpašais tribunāls piespriedis 26 gadu cietumsodu par kara noziegumiem bijušajam Kosovas Atbrīvošanas armijas (KAA) augsta ranga komandierim Saliham Mustafam.

Hāgā bāzētā Kosovas kara noziegumu tiesa atzina Mustafu par vainīgu patvaļīgā aizturēšanā, spīdzināšanā un slepkavībā.

Kosovas kara noziegumu tiesa tika izveidota 2015.gadā pēc ASV un Eiropas izdarītā spiediena uz Kosovas valdību, lai iztiesātu lietas par kara noziegumiem, kurus Kosovas Atbrīvošanas armijas kaujinieki izdarījuši pret etniskajiem serbiem.

Mustafa tika aizturēts 2020.gadā Kosovā un pārvests uz Nīderlandi. Tiesā viņš noliedza vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās.

Mustafa ir Kosovas kara noziegumu tiesas prokuroru pirmais aizturētais aizdomās turamais. Prokurori apsūdzējuši arī citas personas.

Prokuratūra tiesā apgalvoja, ka Mustafa un viņa padotie aizturēšanas nometnē Kosovā 1999.gada aprīlī nežēlīgi spīdzinājuši vismaz sešus civiliedzīvotājus, no kuriem viens vīrietis vēlāk tika nogalināts. Visi upuri bija Kosovas albāņi, kurus KAA apsūdzēja par sadarbošanos ar serbiem vai KAA neatbalstīšanu.

Tiesas prāvā tika nopratināti daudzi liecinieki, tai skaitā vairāki upuri.

Kosovas karā tika nogalināti vairāk nekā 13 000 cilvēku, lielākoties albāņi. Karš beidzās, kad Serbijas spēki tika izvesti no Kosovas pēc 11 nedēļas ilgas NATO bombardēšanas kampaņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu