Nacionālajam veselības dienestam piešķir 216 tūkstošus joda tablešu iegādei (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Joda tablešu iepakojums. Ilustratīvs attēls.
Joda tablešu iepakojums. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Valdība atbalstījusi vairāk nekā 216 tūkstošu eiro piešķiršanu Nacionālajam veselības dienestam joda saturošu tablešu iegādei. Veselības ministrija skaidro, ka lēmums pieņemts, atsaucoties uz Ministru kabineta atbalstīto iniciatīvu oktobrī. 

"Pie zināmiem apstākļiem joda saturošu tablešu efektivitāte ir pierādīta," portālam TVNET skaidro Veselības ministrijas (VM) komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders. Viņš bilst, ka tabletes nav paredzētas visiem valsts iedzīvotājiem, jo pastāv zināmi ierobežojumi, kad tās nav ieteicams vai pat aizliegts lietot.

"Piemēram, cilvēkiem pēc 40 gadu vecuma jodu saturošas tabletes nav ieteicams lietot," skaidro Šneiders. 

Tablešu iegāde nepieciešama, jo valdība jau oktobrī atbalstījusi šādu lēmumu. Tolaik diskusijā "Latvijas Radio" Veselības ministrijas Farmācijas departamenta vadītāja Inese Kaupere norādīja, ka tabletes paredzēts iegādāties, lai nodrošinātu tās iedzīvotāju grupas, kurām tās varētu būt visvairāk nepieciešamas. Tāpat eksperti diskusijā atgādināja: tablešu profilaktiska lietošana var būt ne tikai bezjēdzīga, bet kaitīga veselībai.

Būtiski, ka efektivitātes nodrošināšanai jods ir jāuzņem vai nu tieši pirms, vai dažu stundu laikā pēc ekspozīcijas, pretējā gadījumā to efektivitāte pazeminās.

"Tieši šobrīd Veselības ministrija strādā pie plāna, kā nodrošināt iedzīvotājus ar tabletēm nepieciešamības gadījumā," skaidro Šneiders.

Pagaidam konkrēts plāns  vēl nav izstrādāts, taču Šneiders apstiprināja, ka ministrija apzinās nepieciešamību tabletes iedzīvotājiem izsniegt preventīvi, lai būtu pieejamas uzreiz nepieciešamības gadījumā. 

VM pārstāvis arī uzsvēra, ka rīcības plāns ir daļa no plašākas civilās aizsardzības stratēģijas un darbs pie plāna ir iesākts.  

"Līdzīgi kā daudzas citas valstis, arī Latvija domā par savu iedzīvotāju pasargāšanu radioaktīvā līmeņa paaugstināšanās gadījumā," atklāj Šneiders

un piebilst, ka pašreiz uztraukumam nav pamata, jo nav indikāciju, ka tabletes varētu būt nepieciešamas. Tomēr valdības lēmums ir preventīva iedzīvotāju aizsardzība. 

Jautāts, kad un cik daudz tablešu varētu tikt iegādāts, VM pārstāvis atbildēja, ka "Nacionālais veselības dienests valsts vārdā tablešu iepirkumu varētu veikt tuvāko dienu laikā". 

 Jau ziņots, ka valdība otrdien, 20.decembrī, atbalstīja papildus 22 miljoni eiro piešķiršanu veselības aprūpes nozarei. Finansējums 11,8 miljonu eiro apmērā tiks novirzīts kompensējamo medikamentu apmaksai. Veselības ministrija (VM) informēja, ka šogad vienā mēnesī vidējais izsniegtais kompensējamo zāļu apjoms ir 18,6 miljoni eiro, tādējādi 2022.gadā nepieciešamais finansējums gadam ir 227 miljoni eiro, kas ir vairāk, nekā pieejamie līdzekļi.

Vēl 667 152 eiro tiks novirzīti nepārtrauktās glikozes monitorēšanas sistēmu iegādei bērniem ar 1. tipa cukura diabētu. Regulāra glikozes līmeņa kontrole ir obligāta cukura diabēta aprūpes sastāvdaļa. Finansējums tajā skaitā paredzēts vienreizlietojamiem insulīna sūkņu piederumiem esošiem un jauniem pacientiem. Piešķirtais finansējums ļaus glikozes monitorēšanas sistēmas nodrošināt 397 bērniem.

Līdzekļi 7,6 miljonu eiro apmērā tiks novirzīti Latvijas iedzīvotājiem sniegto veselības aprūpes pakalpojumu citās Eiropas Savienības un EEZ dalībvalstīs daļējai apmaksai. Līdz šim prasības ar kavētiem termiņu maksājumiem neradīja papildus finanšu slogu, bet situācija mainījusies līdz ar Eiropas Centrālās bankas noteikto refinansēšanas likmi turpmāk.

Savukārt 1,96 miljoni eiro tiks novirzīti pacientu ēdināšanas izmaksu pieauguma slimnīcās segšanai, kas radies pārtikas cenu kāpuma dēļ.

Tāpat valdība 20.decembrī atbalstīja 216 519 eiro piešķiršanu jodu saturošu tablešu iegādei.

Nepieciešamais finansējums veselības aprūpes pakalpojumiem rasts no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētajiem gadījumiem

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu