Afganistānas talibi atbrīvo divus amerikāņus

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Afganistānā valdošie talibi ir atbrīvojuši no apcietinājuma divus amerikāņus, otrdien paziņoja ASV Valsts departaments.

"Tas, kā mēs saprotam, ir bijis labas gribas žests no talibu puses. Tā nebija daļa no kādas gūstekņu vai aizturēto apmaiņas. Par to netika maksāts," reportieriem sacīja Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss.

Abi amerikāņi tika nodoti Katarai, kurai ir svarīga loma ASV interešu atbalstīšanā Afganistānā, kopš tur varu pārņēma talibi.

Praiss sacīja, ka konfidencialitātes noteikumi liedz viņam sniegt sīkākas ziņas par abiem amerikāņiem.

ASV telekanāls CNN ziņoja, ka viens no viņiem ir kinematogrāfists Aivors Šīrers, kurš augustā tika aizturēts kopā ar savu afgāņu producentu, kura liktenis ir neskaidrs, kad viņi filmēja ASV drona uzbrukuma vietā. Šajā drona uzbrukumā bija nogalināts "Al Qaeda" līderis Aimans al Zavahiri.

Atbrīvošana notika tajā pašā dienā, kad Afganistānas talibu varasiestādes izsludināja valsts mēroga aizliegumu sievietēm iegūt izglītību augstskolās. ASV stingri nosodīja šo aizliegumu un draudēja, ka tas dārgi maksās talibiem.

"Ironiski, ka viņi mums demonstrē labas gribas žestu dienā, kad viņi demonstrē šādu žestu afgāņu tautai - mēs to nepalaidām garām," sacīja Praiss. "Bet šāda laika izvēle ir pašu talibu darīšana."

ASV ir vairākkārt nosodījušas talibu darbības, kopš šis islāmistu kaujinieku grupējums pērn atgriezās pie varas Afganistānā, kad ASV prezidents Džo Baidens pabeidza amerikāņu karavīru izvešanu. Baidena administrācija tomēr atzina, ka talibi varas pārņemšanas laikā ir ļāvuši valsti atstāt ASV pilsoņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu