Oligarham Deripaskam par kara kritizēšanu arestēti aktīvi Krievijā, apgalvo laikraksts (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Oļegs Deripaska
Oļegs Deripaska Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas tiesas arestējušas Kremlim pietuvinātā oligarha Oļega Deripaskas aktīvus Krievijā aptuvena miljarda ASV dolāru vērtībā. Tas noticis pēc tam, kad Kremlis lūdzis oligarhu beigt kritizēt Krievijas sākto karu Ukrainā, ziņo Lielbritānijas laikraksts “Financial Times”.

“Financial Times” vērš uzmanību uz juridisko strīdu starp Krievijas federālās teritorijas “Sirius” administrāciju un Deripaskam piederošu uzņēmumu “RogSibAl”. Šis uzņēmums no “Sirius” nomājis 30 zemes gabalus 13,8 hektāru platībā Soču kravu ostas teritorijā.

Septembrī Krasnodaras apgabala tiesa apstiprināja šo nomas līgumu laušanu, konstatējot, ka noticis līguma nosacījumu neizpildes gadījums. “RogSibAl” neesot ostas teritorijā ierīkojis iepriekš solīto jahtu piestātni, kā arī izmantojis vairākus citus nomātos zemes gabalus neatbilstoši to paredzētajam pielietojumam.

Septembrī tiesa Maskavā pieņēma lēmumu par “RogSibAl” aktīvu arestēšanu Sočos.

Arestēto aktīvu vērtību “Financial Times” novērtē ar vismaz vienu miljardu ASV dolāru. Starp arestētajiem aktīviem ir arī viesnīca “Imertinskij”.

Deripaskas struktūru un varas iestāžu strīds Sočos sācies vēl pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā. Tomēr, kā “Financial Times” norādījuši situāciju pārzinoši avoti, lēmumi par nomas līgumu izbeigšanu un aktīvu arestēšanu pieņemti pēc tam, kad Deripaska no Kremļa saņēmis aizrādījumu par Krievijas sāktā kara kritizēšanu.

Piemēram, martā Deripaska rakstīja tviterī: “Mums nepieciešams miers, jo mēs jau esam šķērsojuši neatgriešanās punktu.”

Deripaskam pietuvināti avoti laikrakstam atklājuši, ka pēc šī tvīta Kremlis pieprasījis Deripaskam mīkstināt kara kritiku. Šī prasība vēlāk atkārtota vēl vismaz vienu reizi.

“Kremlis aicināja Deripasku nomierināties,” uzsvēra viens no “Financial Times” informācijas avotiem.

Tomēr jūnija beigās Deripaska paziņoja, ka Ukrainas iznīcināšana būšot milzīga Krievijas kļūda.

Divas nedēļas pēc šī izteikuma “Sirius” vērsās tiesā pret “RogSibAl”.

Deripaska vairākas reizes izteicies pret Krievijas sākto karu Ukrainā, tomēr viņš izvairījies no tiešas Krievijas diktatora Vladimira Putina kritizēšanas.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu