Netanjahu izveidojis līdz šim vislabējāko Izraēlas valdību (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Benjamins Netanjahu
Benjamins Netanjahu Foto: AP/Scanpix

Izraēlas politikas veterāns Benjamins Netanjahu trešdienas vakarā paziņoja, ka ir izveidojis jaunu valdību, atgriežoties pie varas kā Izraēlas vēsturē vislabējākās valdošās koalīcijas vadītājs.

Pēc savas uzvaras parlamenta vēlēšanās 1.novembrī Netanjahu nodrošināja mandātu valdības izveidošanai, kuru atbalsta ultraortodoksālo jūdaistu partijas un ekstrēmi labējo bloks.

Vēlēšanu rezultāts ļāva viņam izbeigt Izraēlas politiskā strupceļa laikmetu, kura dēļ nepilnos četros gados bija sarīkotas piecas vēlēšanas, un nomainīt ideoloģiski neviendabīgo koalīciju, kura pērn viņu gāza.

73 gadus vecais Netanjahu, kurš tiesā cīnās pret apsūdzībām korupcijā, jau ir bijis visilgāko laiku Izraēlas premjerministra amatā, tostarp no 1996. līdz 1999.gadam un nepārtraukti 12 gadus no 2009. līdz 2021.gadam.

Viņa mandāts koalīcijas sarunu noslēgšanai būtu beidzies pusnaktī. Dažas minūtes pirms šī termiņa Netanjahu pa telefonu informēja Izraēlas prezidentu Īzāku Hercogu, ka ir "spējis izveidot valdību", teikts Netanjahu biroja paziņojumā.

Šis paziņojums apstiprināja, ka Netanjahu labējā partija "Likud" valdīs partnerībā ar galvenajām ultraortodoksālajām partijām un ekstrēmi labējo bloku.

Daži politiskie analītiķi bija paredzējuši, ka Netanjahu spēs paziņot par jaunu valdību drīz pēc novembra vēlēšanām, ņemot vērā "Likud" un tās partneru ideoloģiski tuvos uzskatus.

Sarunas tomēr ievilkās, jo Netanjahu bija spiests uzklausīt un daļēji izpildīt prasības par svarīgāko ministru amatu piešķiršanu.

Viens no viņa skandalozākajiem lēmumiem bija apsolīt paplašinātu Nacionālās drošības ministriju partijas "Ebreju vara" līderim Itamaram ben Gviram, kurš ilgi lietojis musinošu retoriku pret arābiem.

Vēl nebija zināms, kad jaunā valdība dos zvērestu, bet Netanjahu paziņoja Hercogam, ka tas notiks "iespējami drīz".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu