1988. gada 3. jūlijā no ASV Jūras kara flotes karakuģa debesīs virs Persijas līča tika palaistas divas vadāmās raķetes. Divas raķetes, kuru palaišana šokēja visu pasauli, jo to mērķis nebija ienaidnieka kara lidmašīna, bet gan irāņu pasažieru lidaparāts, kurā atradās 290 pasažieri un apkalpes locekļi. Dzīvs nepalika neviens.

Šogad apritēja 34 gadi kopš Irānas avioreisa “655” notriekšanas. Lidaparāts “Airbus A300” ar teju 300 pasažieriem un apkalpes locekļiem bija ceļā no Teherānas uz Dubaiju, tomēr savu galamērķi nekad nesasniedza.

1988. gadā karš starp Irāku un Irānu, kas izcēlās 1980. gadā, kad Irāka iebruka Irānā, bija savā izskaņā. Konfliktā, kas bija prasījis vismaz miljons cilvēku dzīvību, ASV atradās Irākas un Sadama Huseina pusē.

Lai novērotu situāciju, ASV Jūras kara flotes kuģi patrulēja Persijas līcī. To galvenais uzdevums bija no uzbrukumiem sargāt naftas tirdzniecības ceļus. Kuģu kapteiņiem tika piekodināts uzmanīties un neiesaistīties karā, lai nesāktos starptautisks incidents.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X