Lauksaimnieki iebilst pret Rīgas domes lēmumu janvārī atteikties no gaļas produktiem (34)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) Rīgas domei nosūtījusi atklātu vēstuli, kurā iebildusi pret Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (PP) lēmumu janvārī Rīgas Centrālajai administrācijai noteikt par pienākumu atteikties no gaļas produktu izmantošanas akcijas "Neapēd zemeslodi" ietvaros, norāda LOSP.

"Kamēr lauksaimnieki savā darbā turpina ieviest reālus "zaļos" risinājumus, pilnveidojot un attīstot savas saimniecības, tikmēr

Rīgas domes mērs nodarbojas ar absurdu, no reālās dzīves atrautu populismu - ne tikai atsakoties no vietējo ražotāju gaļas un citiem nozares produktiem, bet arī maldīgi pamatojot to ar "vides draudzīgumu",

metot ēnu arī pār latviešu tradicionālo virtuvi, it sevišķi svētku laikā," pauž LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis.

LOSP atklātā vēstulē pieprasa Staķim sniegt informāciju par veiktajiem iepirkumiem pašreizējā Rīgas domes sasaukuma laikā, kas veikti saistībā ar ēdienu iegādi,

norādot precīzu apjomu, cik iepirkumos izmantotas Zaļā publiskā iepirkuma (ZPI) sniegtās priekšrocības.

Informācija tiek pieprasīta gan par Rīgas domes veiktajiem iepirkumiem, gan arī par Rīgas domes pārraudzībā esošajām iestādēm, tostarp pirmsskolas izglītības iestādēm, pamatskolām, vidusskolām un ģimnāzijām, pansionātiem un citām institūcijām, kas iepērk vai nodrošina ēdināšanas pakalpojumus. Tāpat tiek pieprasīta informācija par veiktajām pārtikas un ēdienu iegādēm ārpus iepirkuma procedūrām.

LOSP norāda, ka lauksaimniekiem radušās pamatotas šaubas par Rīgas domes vēlmi un spēju piemērot ZPI, kas pēc būtības sniedz visas iespējas kā domei, tā arī pārraudzībā esošajām institūcijām, kļūt "zaļākām" un "neapēst zemeslodi" ikdienā un ilgtermiņā, nevis kampaņveidīgi.

"Zaļajam publiskajam iepirkumam jābūt ikdienas darba procesu kārtībā ikkatrai valsts un pašvaldības institūcijai kā pienākumam, nevis iespējamībai.

ZPI sniedz reālas iespējas rīkoties un darīt," uzsver LOSP priekšsēdētāja vietnieks Jānis Irbe.

Savukārt Gūtmanis norāda, ka Latvija var lepoties ar vērtīgu, kvalitatīvu un plaša spektra vietējo produkciju, tāpēc nedrīkstētu galvaspilsētas pasākumos un svētkos galdus klāt, nevis ar vietējo produktu, kas atvests no pašmāju ražotājiem, bet ar importa produktiem, kuri mērojuši tālu ceļu.

"Piemēram, katrs avokado, kas nonāk Latvijā, visticamāk, pa pasauli ir ceļojis vairāk, nekā vidēji viens latvietis ceļojis pēdējo gadu laikā. Tas, kādu negatīvo ietekmi veido avokado "lidināšana" pa pasauli - lidmašīnu un citu transportēšanas veidu radītie izmeši ir graujoši un to negatīvā ietekme uz vidi ir nesalīdzināma ar vietējā produkta un tā piegādes ietekmi," uzsver Gūtmanis.

Janvārī sāksies sestais gadskārtējais dabai draudzīgas ēšanas izaicinājums "Neapēd zemeslodi", kurā dalību ņems arī Rīgas dome.

"Rīga uzņēmusi kursu uz klimatneitralitāti, tāpēc pievienojos "Neapēd zemeslodi" izaicinājumam.

Lai popularizētu rīcību vides labā, Rīgas domes Centrālā administrācija janvārī savos pasākumos pasniegs tikai veģetārus ēdienus," atklāja Staķis.

LOSP ir biedrība, kas apvieno valsts mēroga ražotāju un pārstrādātāju nevalstiskās organizācijas, kas aptver visu Latvijas teritoriju un visus ražošanas sektorus. Organizācija formulē vienotu lauksaimnieku viedokli ražotāju interešu aizstāvībai un tālākām sarunām ar valsts pārvaldes institūcijām, kā arī citiem sadarbības partneriem.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu