Ķīnas zonde uz Mēness atradusi vēl neredzētus "eksotiskos" iežus (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīnas zondes "Chang e-5" atvestais Mēness iežu paraugs.
Ķīnas zondes "Chang e-5" atvestais Mēness iežu paraugs. Foto: SIPA/Scanpix

Zinātnieki turpina analizēt iežu paraugus, kas uz Zemes tika nogādāti ar Ķīnas Mēness zondi “Chang'e 5”. Pēdējie rezultāti norāda, ka uz Mēness ģeoloģiskajā kontekstā pastāv plaši un neizpētīti reģioni.

1,731 kilogramos iežu paraugu tika identificēti septiņi dažādi iežu veidi, no kuriem viens bija pilnīgi jauna veida Mēness bazalts, kas radies laikā, kad Mēness vēl bija vulkāniski aktīvs.

Šis regolīts pagaidām ir jaunākais, kas atgādāts no Mēness, pētniekiem sniedzot iespēju ielūkoties citādā Mēness attīstības periodā nekā citi iežu paraugi.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Astronomy”, izanalizējot aptuveni 3000 Mēness iežu daļiņas, zinātnieki apraksta Mēness vulkānisko pagātni un trieciena krāteru veidošanos pagātnē. Līdzīgi kā uz Zemes arī šie Mēness ieži var pavēstīt daudz jauna par Zemes dabiskā pavadoņa ģeoloģisko pagātni.

Zinātnieki arī raksta, ka daži no šiem Mēness iežiem ir “eksotiski”, proti, tie veidojušies aptuveni 400 kilometru attālumā no vietas, kur tika atrasti, un to savākšanas vietā nonākuši pēc asteroīdu triecieniem pagātnē.

Ņemot to visu vērā, jāsecina, ka šie fragmenti nākuši no ģeoloģiskajā ziņā mums nepazīstamas Mēness teritorijas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu