Mūrniece par to, kā ir būt sievietei politikā: man teica, uzaudzē labi biezu ādu! (6)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
"Līdere" lektori
"Līdere" lektori Foto: Publicitātes foto

Kā klājas sievietei politikā, cik savietojams ir politiķes amats ar citām dzīves jomām, vai un kādi ir stikla griesti politikā, atklāj tagadējās Latvijas Republikas aizsardzības ministre, bijusī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, kura norāda, ka ceļš politikā neesot no tiem vieglākajiem, bet sniedz lielu gandarījumu.

Esmu pagodināta ar jums tikties un pazemīgi ceru, ka tas, ko es teikšu, iedvesmos kādu no jums tiekties pēc jaunām virsotnēm, jauniem dzīves ceļiem, bet varbūt tieši otrādi - ar jaunu skatu novērtēsiet sasniegto. 

Kā mēs ienākam politikā, kā notiek profesijas izvēle? Par bērniem mēdz teikt - tas dzimis dziedātājs vai piedzimis ar otu rokā; mēdz teikt, ka ir ārstu vai juristu dinastijas, bet par kādu vēl - nu jā, dzimis diplomāts.

Bet kurš gan saka par bērnu - dzimis politiķis? 

Kad man jautā, vai zināju skolas laikā, ka iešu politikā, es atkāpjos pagātnē: astoņdesmitie gadi, padomju okupācijas laiks - kāda tur politika, viena partija.

Vīrieši gados vislabākajos, maisiem līdzīgos kostīmos bubina kaut kādas iepriekš sarakstītas un dievs vien zin, ar ko saskaņotas runas. Ja bija kāda sieviete, tad noteikti ar dekoratīvu funkciju. Kāpēc lai es gribētu būt tādā vidē? 

"Līderes" lektore
"Līderes" lektore Foto: Publicitātes foto

Bet tad nāca Atmodas laiks, kas sevi atklāja pavisam no jauna, redzēju, ka politika var būt jauna, dinamiska, mainīga, asa, virpuļojoša. Un tajā bija sievietes! Tad man šķita, ka žurnālistikā ir vēl asāks dzīves vektors, un nolēmu:

ja jau kādā virpulī jālec, tad lai tas ir visasākais.

Sešpadsmit gadus strādājot žurnālistikā, saņēmu lielu dzīves, cilvēcības un arī politikas skolu, jo mana tēma žurnālistikā bija tieši politika. Tāpēc varu teikt, ka ceļš tālāk bija likumsakarīgs. 

Pirms ātras virāžas mēs sev parasti jautājam, kur šis ceļš mūs aizvedīs, jo, izvēloties kandidēt politikā no žurnālistikas, tas nozīmē, ka neveiksmes gadījumā ceļš atpakaļ ir slēgts. 

Pirms 11 gadiem nebija pierasts teikt "es tagad izkāpju no savas komforta zonas", un es tā nedomāju, tad drīzāk, kā līdztekus tam, ko es daru, es varētu darīt vēl. Beigās es izšķīros, jo man likās, šī lieta [politika] ir ļoti svarīga. Un es nenožēloju. Man lika virzīties uz priekšu lielās idejas "Latvija kā neatkarīga, nacionāla, latviska, eiropeiska valsts". Otrs, kas man lika izšķirties, tā bija lieliska komanda un, protams, ģimene. [..]

Ienākot politikā, man ieteica "tagad uzaudzē labi biezu ādu", jo tevi kritizēs. Politika ir skarba vide, un tu esi publiska persona, kurai ne tikai spožākie brīži, bet arī visas neveiksmes taps publiskas.

Kritizēs tevi par visu - to, ko tu saki, un arī to, ko nesaki. Kritizēs par to, kā tu izskaties, - kādam nepatiks mati, kādam kleita. Un tā jau arī ir, slavē reti vai nekad. Dažkārt ir tā, ja jau neko nesaka, tad tā pat ir uzslava politiķim."

Vairāk skaties foruma "Līdere" video:

Kamēr gaidām iedvesmas forumu "Līdere 2023",  "Egoiste" piedāvās divas reizes nedēļā no jauna noklausīties pēdējā foruma lektorus.

Vairāk par 2023. gada forumu "Līdere" lasi šeit.

Seko un iedvesmojies!

Foto: "Līdere 2021" 

Foto: "Līdere 2020"

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu