Amerikā bērni aizvien biežāk apēd marihuānu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Brauniji. Ilustratīvs attēls
Brauniji. Ilustratīvs attēls Foto: Wikimedia Commons

Amerikā pēdējos gados teju 15 reizes pieaudzis to bērnu skaits, kas nejauši apēduši marihuānu – visbiežāk marihuānas kūciņas.

Zināms, ka pēdējos gados ASV aizvien vairākos štatos marihuāna ir legalizēta. 2017. gadā vien nedaudz vairāk par 200 bērniem apēda produktus, kuru sastāvā bija marihuāna, savukārt 2021. gadā tie jau bija 3050 bērni, vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Pediatrics”.

Marihuāna bieži tiek izmantota, lai pagatavotu konfektes, šokolādi, cepumus vai kūciņas, kas var patikt bērniem, tomēr var arī nodarīt lielu postu to veselībai, ņemot vērā bērnu mazo svaru.

Lai arī no 7000 gadījumu piecu gadu laikā, kas aptverti pētījumā, nav bijis neviena nāves gadījuma, tomēr astoņiem procentiem bērnu pēc marihuānas apēšanas bija nepieciešama medicīniskā palīdzība.

Pētījumā iekļauto bērnu vidējais vecums bija trīs gadi. Pēc marihuānas apēšanas piedzīvoto simptomu vidū bija nomākta centrālās nervu sistēmas darbība, koma, tahikardija un vemšana. Hospitalizētie pacienti tika ārstēti ar intravenozām infūzijām.

2017. gadā, sākoties pētījumam, marihuānas audzēšana un lietošana savām vajadzībām legāla bija tikai astoņos ASV štatos, savukārt 2022. gada maijā tie jau bija 18 štati, raksta ziņu aģentūra "AFP".

Ņemot vērā, ka lielākā daļa bērnu pie marihuānas produktiem tikuši savās mājās, eksperti lūdz vecākiem un aprūpētājiem savu marihuānu un ar to pagatavotos produktus glabāt bērniem nepieejamā vietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu