Krievijas patriarhs Kirils mudina uz pamieru pareizticīgo Ziemassvētkos (11)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijas garīgais līderis un Putina atbalstītājs patriarhs Kirils ceturtdien, 5. decembrī, aicinājis abas karā iesaistītās puses - Krieviju un Ukrainu - ievērot pamieru pareizticīgo Ziemassvētku laikā, teikts "Reuters" ziņojumā. 

76 gadus vecais pareizticīgo līderis ir pārliecināts prezidenta Vladimira Putina un viņa ofensīvas Ukrainā atbalstītājs.

Pareizticīgie, arī Krievijā un Ukrainā dzīvojošie, Ziemassvētkus svin 6.-7. janvārī.

Pareizticīgo baznīca ir atbalstījusi to, ko Kremlis dēvē par savu "īpašo militāro operāciju". Patriarhs pat ir devis savu svētību Ukrainā karojošajam Krievijas karaspēkam un visa konflikta laikā ir uzstājies ar izteiktiem pret Rietumiem un Kijivu vērstiem sprediķiem.

"Es, Maskavas un visas Krievijas patriarhs Kirils, aicinu visas savstarpējā konfliktā iesaistītās puses pārtraukt uguni un noteikt Ziemassvētku pamieru no 6. janvāra plkst. 12:00 līdz 7. janvāra plkst. 24:00, lai pareizticīgie varētu apmeklēt dievkalpojumus gan Ziemassvētku vakarā, gan Ziemassvētkos," viņš teica.

Krievijas Pareizticīgā baznīca ir lielākā no Austrumu pareizticīgo kopienas baznīcām, kas 1054. gada lielajā shizmā atšķēlās no Rietumu kristietības. Mūsdienās tai ir aptuveni 100 miljoni sekotāju Krievijā un vairāk ārpus tās.

Taču, kā vēsta "Reuters", 24. februāra iebrukums Ukrainā esot sašķēlis divas lielākās slāvu draudzes un veicinājis pieaugošo strīdu slāvu pareizticīgo kristietībā, kas sniedzas vairāk nekā tūkstoš gadu senā pagātnē līdz pašām Krievijas un Ukrainas saknēm. 

Tikmēr Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks patriarha Kirila ierosinājumu par pamieru nodevēja par propagandas elementu un ciniskām lamatām.

Viņš pauda viedokli, ka Krievijas Pareizticīgā baznīca darbojas kā Krievijas sāktā kara propagandists, kas tostarp ir aicinājis uz ukraiņu genocīdu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu