Čakša: Skolotājiem jāpelna trīs tūkstoši eiro uz rokas (69)

Artūrs Bikovs
, TVNET | KLIK žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša Foto: TVNET

Lai piesaistītu labākos kadrus, skolotājiem būtu jāpelna trīs tūkstoši eiro uz rokas, intervijā tiešsaistes žurnālam KLIK teica izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (“Jaunā Vienotība”).

Uzsverot, ka tas nav ne partijas, ne valdības, bet personīgs viedoklis, viņa norādīja, ka šāda atlīdzība padarītu profesiju konkurētspējīgu. “Ja mēs skatāmies uz Somijas un Igaunijas piemēriem, tā ir alga, kad jūs sāktu domāt: “Varbūt tomēr skolotājs?” Tajā brīdī vairs nav tādas skumjas līdzjūtības par to, ka cilvēks izvēlējās kļūt par skolotāju.”

Tāpat ministre atzīmēja atalgojuma svarīgo lomu mūsu attieksmē pret pedagogiem un mācību iestādēm. “Es tiešām redzu algas būtisko nozīmi, lai mainītu attieksmi pret to, ko mēs skolās darām, kā mēs mācām un kāda ir mūsu attieksme pret skolotājiem kopumā.”

Vienlaikus Čakša nesola, ka tādu līmeni var sasniegt uzreiz. “Tomēr, ja mēs atkal raugāmies uz Igauniju un Lietuvu, protams, mums ir jāvirzās uz skolotāju atalgojuma [palielinājumu],” secina viņa.

ziņoja TVNET, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), draudot ar beztermiņa pedagoga streiku, septembrī panāca vienošanos ar valdību par izmaiņām pedagogu atalgojuma un darba slodzes jautājumos.

Vispārējās izglītības pedagogiem, tostarp speciālās izglītības pedagogiem, no janvāra jaunajā mērķdotācijas aprēķina modelī tika solīts palielināt viena skolēna izmaksas, kas nozīmētu papildus līdzekļi atalgojuma palielināšanai.

Tāpat vienošanās paredzēja, ka no jaunā mācību gada pedagogi pāries uz 36 stundu darba nedēļu, kur 65% ir kontaktstundas un 35% stundu ir atvēlētas citiem pedagogu darbiem, un pedagogu zemākais atalgojums būs 1080 eiro. Pirmsskolas pedagogiem alga tikšot celta par 100 eiro, sasniedzot 1070 eiro. Savukārt ar 1.septembri pirmsskolas pedagogi pāries uz slodzes līdzsvaru "34+6".

Turklāt no 2023.gada janvāra pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem zemākā darba algas likme tiktu paaugstināta par 100 eiro un par 11% tiktu paaugstināts kopējais atalgojuma fonds.

Pilnu interviju ar izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu par nozares izaicinājumiem, augstskolas finansējumu, Satversmes vērtībām mācību procesā, pusaudžu mobingu un citām tēmām būs iespējams izlasīt un noskatīties TVNET tiešsaistes žurnālā KLIK jau sestdien.

 

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu