FOTO un VIDEO ⟩ Ar ko unikāls "vieglais tanks" "AMX-10RC", ko Francija sola piegādāt Ukrainai? (4)

Foto: AFP/SCANPIX
TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X

Pagājušajā nedēļā Francijas prezidents Emanuels Makrons apsolīja Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim piegādāt vieglos tankus "AMX-10 RC". Portāls TVNET pētīja, kas tad īsti ir šī kaujas mašīna.

Ziņas par Francijā ražoto tanku piegādi raisīja daudz paziņojumus par to, ka Rietumi beidzot Ukrainai piegādās tankus.

Francijas prezidenta kanceleja ar šādu paziņojumu nāca klajā pēc Makrona un Zelenska telefonsarunas.

"Tā ir pirmā reize, kad Rietumos izstrādāti tanki tiek piegādāti Ukrainas bruņotajiem spēkiem," norādīja kāda Francijas amatpersona.

Pagaidām nav zināms, cik tanku Francija piegādās Ukrainai un kad. Francijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka abu valstu aizsardzības ministri drīzumā apspriedīs šo jautājumu detalizētāk.

Zelenskis tviterī izteica pateicību Makronam par šo soli.

Francija jau ir piegādājusi Ukrainai raķešu palaidējus, pretgaisa aizsardzības sistēmas, raķetes un bruņutransportierus.

Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

"AMX-10 RC" ir kaujas mašīna, ko ražo bruņu izlūkošanas nolūkos, nevis tanks, kuri parasti ir aprīkoti ar lielkalibra ieročiem, smago bruņojumu un kāpurķēdēm.

Tas, ka Francija un Ukraina šo kaujas transportlīdzekli raksturo kā "vieglo tanku", ir zīmīgi. Neraugoties uz Ukrainas lūgumiem, ASV un daudzas citas valstis ir atteikušās piegādāt pamattankus, piemēram, amerikāņu "M1 Abrams".

Tāpēc Ukrainas arsenālā ir tikai padomju laikā projektētie tanki, kas iegūti pirms Krievijas noziedzīgā kara sākuma. Tāpat Ukrainas arsenālā ir trofejās iegūtie Krievijas bruņoto spēku tanki vai atjaunotie modeļi no, piemēram, Čehijas vai Polijas.

"AMX-10 RC" ir sešriteņu kaujas mašīna, kas projektēta 1970. gadā, un pirmo reizi Francijas armijā tā nonāca 1979. gadā. Tas sver 16 tonnas un spēj pārvietoties ar ātrumu 80,5 km/h.

"AMX-10 RC" riteņu konstrukcija ir veidota tā, lai transportlīdzeklis viegli un mobili varētu pārvietoties pa ceļiem un līdzeniem apvidiem. Tāpat šai kaujas mašīnai nepieciešama mazāka tehniskā apkope nekā, piemēram, 70 tonnas smagajam pamattankam "M1 Abrams".

Transportlīdzekļa plānās bruņas pasargā no kājnieku ieročiem un šrapneļiem, taču tās nespēs aizsargāt ne no lielkalibra tanku munīcijas, ne prettanku raķetēm.

Video: "AMX-10 RC" darbībā

Lai gan tā ražotājs "Giat Industries" piedāvā papildu komplektāciju ar biezākām bruņām un pretraķešu pretlīdzekļiem, "AMX-10RC" ir piemērotāks ienaidnieka atrašanās vietas noteikšanai. Tāpat tas karavīriem palīdzēs operatīvi atkāpties nepieciešamības gadījumā.

2021. gadā Francijas armijā palikušas 245 tā vienības. Šī kaujas tehnika tika izmantota operācijā "Desert Storm" Līča kara ietvaros, kā arī pretnemiernieku operācijās Āfrikā.

108 vienības tika pārdotas Marokai un 12 vienības Katarai, arī Kamerūnas arsenālā ir šāda kaujas tehnika.

Francijas militārpersonas "AMX-10RC" pamazām aizstāj ar "Jaguar" tankiem - 25 tonnas smagiem bruņotiem izlūku transportlīdzekļiem, kas bruņoti ar 40 milimetru ātrās uguns lielgabalu un divām prettanku raķetēm.

Bruņotas izlūku automašīnas nav nekas neparasts, piemēram, Krievija joprojām plaši izmanto 1960. gados ražoto septiņu tonnu amfībijas bruņumašīnu "BRDM-2". Savukārt Japāna izmanto 1987. gadā ražotos "Type 87", bet ASV - "M1127 Stryker".

Iespējams, galvenais iemesls, kāpēc "AMX-10RC" dēvē par "vieglo tanku", - tas aprīkots ar 105 milimetru lielgabalu, nevis mazo lielgabalu vai smago ložmetēju.

Lai gan tie ir mazāki par 120 milimetru lielgabaliem, kas atrodas galvenajos kaujas tankos, tas ir pietiekami jaudīgs, lai no tuva attāluma iznīcinātu tanku. Tāpat tas var būt letāls vieglākām bruņu un kājnieku kaujas mašīnām.

Portāls TVNET jau iepriekš vēstīja par amerikāņu kaujas mašīnām "Bradley", ko ASV plāno piegādāt Ukrainai cīņā pret krievu okupantiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu