Pļaviņās gatavojas plūdiem, turpinās ūdens līmeņa celšanās Daugavā un Aiviekstē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Staburags

Daugavā izveidojušies ledus vižņu sablīvējumi un brīdī, kad aizdambējums sakustēsies, Pļaviņas var applūst, informēja Aizkraukles pašvaldībā.

Šodien tika sasaukta Aizkraukles novada Civilās aizsardzības komisija, kas lēma par rīcību plūdu gadījumā un palīdzību iedzīvotājiem.

"Draugi, nav labi, esam modri!" svētdien sociālajos tīklos pauda Pļaviņu apvienības pārvaldes vadītājs Andris Ambainis, piebilstot, ka Aiviekstes upē un Daugavā pie Zeļķu tilta turpinās vižņu iešana un ūdens līmeņa celšanās.

Daugava izskatās nelāga, un, lai gan ir grūti prognozēt, visticamāk, iespējami plūdi, vēstīja Ambainis.

Iepriekšējo reizi pamatīgi plūdi Pļaviņās piedzīvoti 2013. gadā, kad applūda daļa pilsētas. Arī 2017. gada martā ūdens līmenis pārsniedza kritisko atzīmi un pali appludināja vairākas ēkas, taču citādi apmēram desmit gadus, kopš Pļaviņās uzbūvēts aizsargdambis, situācija pilsētā pavasaros un ledus kušanas laikā bijusi diezgan mierīga.

Šogad mainīgie laikapstākļi, kad gaisa temperatūra vairākas dienas bija virs 0 grādu atzīmes, veicināja ledus kušanu un iešanu, un Daugavā izveidojies vairāku kilometru garš ledus vižņu "korķis", radot draudīgu situāciju.

Svētdienas rītā ledus Daugavā sakustējās un nosprostoja Aiviekstes upi, tā izgāja no krastiem un appludināja vairāku māju pagalmus. Līdz ar to no divām mājām tika evakuēti cilvēki, bet viena ģimene jau atgriezusies mājās.

Viens aizdambējums Daugavā pie Pļaviņām vērojams pilsētas augšpusē, otrs - upes grīvā. Straumes ātrums upē ir tik liels, ka vižņi tiek dzīti arvien blīvāk un dziļāk sablīvējuma vietās, nevis vienmērīgi krājas garākā upes posmā. Līdz ar to brīdī, kad ledus sakustēsies un trieksies aizdambējumā pilsētas augšpusē, radīsies ļoti bīstama situācija.

Ambainis teic, ka situācija šodien būtiski nav mainījusies, taču Pļaviņu iedzīvotāji ar bažām gaida ledus aizdambējuma sakustēšanos upes grīvā. Visi dienesti ir gatavi evakuācijai, apzinātas vietas, kur tas varētu būt nepieciešams, taču pašvaldība cer, ka nepiepildīsies sliktākais scenārijs - ja ledus masa augšpus Pļaviņām iekustēsies un aizdambēs upi Bebrulejas rajonā lejpus pilsētai, var applūst Pļaviņas un Jēkabpils novada Krustpils pagasts. Aizkraukles un Jēkabpils novadā patlaban ir spēkā oranžās pakāpes brīdinājums.

Jau vakar Pļaviņās pulcējās Aizkraukles novada Civilās aizsardzības komisija, kas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) klātbūtnē iepazina situāciju un sprieda par iespējamiem rīcības scenārijiem. Patlaban pašvaldībā neizskata variantus uzspridzināt ledus vižņus, jo tie sablīvējušies tā, ka šāds solis nebūtu risinājums.

Šodien Civilās aizsardzības komisijas sēdē tika lemts par turpmāk veicamajām darbībām, gatavojoties plūdiem. Plānots nekavējoties apzināt glābšanas darbos nepieciešamo materiāltehnisko nodrošinājumu, tāpat tika spriests par informācijas apriti un to, kā apziņos iedzīvotājus, kuri mīt teritorijās, kas var applūst. Jau sākta ārpuskārtas asenizācijas pakalpojuma nodrošināšana, tiek sagatavotas ģeneratoru pieslēguma vietas sociālos pakalpojumus nodrošinošajās iestādēs.

Visu diennakti Pļaviņās dežurē pašvaldības policija un VUGD darbinieki, nepārtraukti sekojot līdzi situācijas izmaiņām, lai nepieciešamības gadījumā pēc iespējas ātrāk brīdinātu iedzīvotājus un uzsāktu evakuāciju. Tāpat Aiviekstes pagasta pārvaldes telpas jau laikus sagatavotas evakuēto iedzīvotāju uzņemšanai.

Ja sāksies plūdi, pašvaldības policijas un VUDG darbinieki brauks pa teritoriju un skaļruņos brīdinās iedzīvotājus. Aicinām visus šādos gadījumos ievērot amatpersonu norādes un precīzi tās izpildīt. Tāpat iedzīvotājiem plānots izdalīt informatīvos materiālus par rīcību plūdu situācijā, pauda pašvaldībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu