Izspiestas atzīšanās un seksuāla vardarbība: irāņu aktīvistes stāsta par aizturēto protestētāju likteņiem

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Irāņu aktīviste Sepide Koliana vēstulē no cietuma apraksta, kā tur ar spīdzināšanu no ieslodzītajiem "hidžābu protestu" dalībniekiem tiek izspiesta atzīšanās, līdzīgi kā pirms vairākiem gadiem notika ar viņu pašu. Savukārt aktīviste Nargesa Mohammadi norāda uz seksuālo vardarbību pret nesenajos protestos aizturētajām sievietēm.

Abas aktīvistes ieslodzītas Teherānas bēdīgi slavenajā Evinas cietumā.

Koliana ieslodzījumā atrodas kopš 2018.gada, kad viņai tika piespriests piecu gadu cietumsods par rīkošanos "pretrunā nacionālajai drošībai", jo viņa atbalstīja streiku. "Ceturtajā ieslodzījuma gadā es beidzot dzirdu atbrīvošanās soļu dunu, kas nāk no visas Irānas. Saukļa "Sieviete, dzīvība, brīvība" atbalss dzirdama pat caur Evinas cietuma biezajiem mūriem," raksta Koliana, norādot uz protestiem 2022.gadā pēc Mahsas Amini nāves Irānas tikumības policijas rokās.

Koliana norāda, ka viena no cietuma daļām, kur studējošās ieslodzītās kārto eksāmenus, tikusi pārvērsta par "spīdzināšanas un pratināšanas" ēku. "Eksāmenu telpa ir pilna ar jauniem puišiem un meitenēm, dzirdami spīdzinātāju bļāvieni," viņa apraksta, ko redzējusi 2022.gada 28.decembrī, kad tur kārtoja jurisprudences studiju eksāmenu. "Ārā ir sals un snieg. Pie ēkas izejas pretī pratinātājam nosēdināts jauns puisis ar aizsietām acīm, mugurā viņam tikai plāns, pelēks T krekls. Viņš drebot saka: "Zvēru pie Dieva, ka nevienu neesmu sitis!" Viņi grib izspiest atzīšanos. Ejot garām, es nokliedzos - "Neatzīsties!" un "Nāvi tirāniem!""

Kopš protestu sākuma nogalināti 519 protestētāji (tai skaitā 69 bērni), bet vēl 19 300 aizturēti, liecina cilvēktiesību aktīvistu apkopotā informācija.

Līdz šim Irānā pakārti četri protestētāji, kuru atzīšanās pirms tam tika translētas valsts televīzijā. Cilvēktiesību aizstāvji un juristi norāda, ka "tiesāšanas" laikā apsūdzētajiem netika nodrošināti advokāti un ka apsūdzētie pirms tam tikuši spīdzināti. Irānas varasiestādes to noliedz.

Koliana, kura 2018.gadā tika aizturēta par cukura fabrikas darbinieku streika atbalstīšanu, vēstulē apraksta, kā pati "atzinās" pēc trīs dienu nepārtrauktas pratināšanas, neļaujot viņai gulēt. "Esot tikai pa pusei pie saprašanas, es paņēmu [no pratinātājas] priekšā uzrakstīto scenāriju, apsēdos kameras priekšā un to nolasīju," raksta Koliana. Balstoties uz "atzīšanos", viņai tika piespriests piecu gadu cietumsods.

Decembra beigās Irānas cilvēktiesību aktīviste Nargesa Mohammadi vēstulē no Evinas cietuma rakstīja, ka aizturētās sievietes tiekot pakļautas seksuālai un fiziskai vardarbībai. 

Mohammadi norāda, ka kāda aktīviste ceļā uz cietumu aiz rokām un kājām tikusi uzvilkta pie āķa automašīnas griestos. Pēc tam viņa piedzīvojusi seksuālu uzbrukumu no drošības spēku pārstāvju puses.

Viņa apraksta vēl citu gadījumu, kad aizturēta protestētāja piedzīvojusi seksuālu vardarbību ceļā uz ieslodzījuma vietu. 

Irāna noraida apsūdzības, ka drošībnieki pret protestētājām lietotu seksuālu vardarbību vai izvarošanu. Valsts propagandas televīzijas kanāls uzsver, ka sieviešu ieslodzījuma vietās visas darbinieces esot sievietes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu