Baidens iekūlies skandālā: atrasti nenodoti ierobežotas pieejamības dokumenti (7)

Papildināts
TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: AP/Scanpix

ASV prezidenta Džo Baidena darbinieki otro reizi atraduši kādā ar viņu saistītā vietā ierobežotas pieejamības valdības dokumentus. Tas ir politisks apkaunojums Baltajam namam, jo Baidena priekšgājējam amatā Donaldam Trampam draud kriminālizmeklēšana par nevērīgu izturēšanos pret ierobežotas pieejamības dokumentiem, norāda raidorganizācija BBC.

Tā ir otrā reize, kad tas noticis. Pirmajā gadījumā apmēram desmit dokumenti no Baraka Obamas prezidentūras laika tika atrasti birojā Vašingtonā, ko Baidens izmantoja pēc viceprezidenta pilnvaru beigām. Dokumenti esot saturējuši ASV izlūkdienestu ziņojumus un ziņas par aktualitātēm, kas saistītas ar Ukrainu, Irānu un Lielbritāniju. Šāda veida dokumentiem drīkst piekļūt tikai ar atļaujām, un jāievēro stingri noteikumi par to uzglabāšanu.

ASV ģenerālprokurors ieceļ īpašu padomnieku Baidena slepeno dokumentu lietas izmeklēšanai

ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlands ceturtdien iecēlis neatkarīgu īpašo padomnieku, kurš izmeklēs ASV prezidenta Džo Baidena iespējamo nolaidīgo apiešanos ar slepeniem dokumentiem.

Gārlands paziņoja, ka jurists un bijušais prokurors Roberts Hurs izmeklēs, vai Baidena mājās un institūtā, kas saistīts ar prezidentu, atrastie slepenie dokumenti nozīmē, ka pārkāpts likums.

Speciālā izmeklētāja iecelšana parāda sabiedrībai Tieslietu ministrijas apņemšanos nodrošināt neatkarību un atbildību un pieņemt lēmumus, vadoties tikai un vienīgi no faktiem un pēc likuma, paziņoja Gārlands.

Viņš sacīja, ka Baidena advokāti bija tie, kas Nacionālajam arhīvam paziņoja par šo dokumentu esamību. Tie tika atrasti Baidena mājās Delavērā un Vašingtonā bāzētajā Penna Baidena Diplomātijas un globālo attiecību centrā.

Gārlands atklāja, ka Tieslietu ministrija par šo situāciju ar dokumentiem uzzinājusi novembra sākumā un nekavējoties sākusi izmeklēšanu.

Pagājušā gada augustā ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti pārmeklēja bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa māju Floridā un konfiscēja vairāk nekā 10 000 failu, ko Tramps pēc prezidentūras beigām nebija nodevis Nacionālajam arhīvam. To vidū bija vairāk nekā 300 ierobežotas pieejamības dokumentu, no kuriem 18 bija slepeni.

Baidens otrdien sacīja, ka esot bijis "pārsteigts", uzzinot par dokumentiem, un apliecināja, ka "sadarbojas" ar Tieslietu departamenta izmeklētājiem.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu