"Tas ir kā iemest petardi mannas putrā!" Kāpēc Jēkabpilī nespridzina ledu? (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Sociālajos tīklos iedzīvotāji vairākkārt uzdevuši jautājumus, kāpēc Jēkabpilī sablīvējušos ledu nav iespējams uzspridzināt, kā arī kāpēc netiek pazemināts ūdens līmenis Pļaviņu HES. Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem sniedz Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis.

Ragainis norāda, ka ledus spridzināšana nav ne iespējama, ne vajadzīga, jo "tas ir kā iemest petardi mannas putrā, proti, masa tiktu izmaisīta, bet galu galā tā saietu atpakaļ turpat, kur bija". 

Tāpat vaicāts, kāpēc Pļaviņu HES netiek pazemināts ūdens līmenis. "HES darbojas savā līmenī. Ja HES tiks nolaists ūdens līmenis, tad visa lielā ledus masa nosēdīsies uz grunts, un mums būs vēl lielākas problēmas. Par ūdens nolaišanu HES nevar būt ne runas! Tieši otrādi - šo līmeni vajadzētu pacelt vēl augstāk!"

Video: TVNET reportāža no Jēkabpils

Jēkabpilī, kur Daugavas plūdu ūdeņi šodien sākuši grauzt aizsargdambi, bīstamākajā vietā tas ticis nostiprināts, informē pašvaldība.

Pļaviņu ielā 60, kur bija vislielākā bīstamība, veikti dambja nostiprināšanas darbi un novērsti draudi zemes nogruvumam, bet dambja nostiprināšana turpinās, jo ūdens sūkšanās caur dambi konstatēta arī citās vietās. Cilvēki tiek aicināt nekādā gadījumā nenākt uz dambi, tostarp lai netraucētu tā stiprināšanas darbus.

Piektdien Jēkabpilī lēni sāka brukt pilsētu aizsargājošais dambis, taču to operatīvi sāka labot, aģentūrai LETA pastāstīja Jēkabpils mērs Raivis Ragainis (LZP).

Šodien ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedza otro augstāko atzīmi novērojumu vēsturē. Augstāks ūdenslīmenis šajā upes posmā novērots vien 1981.gada plūdos, kad tas sasniedza 8,97 metrus virs novērojumu stacijas nulles līmeņa, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) izplatītā informācija.

Tuvākajās dienās nav sagaidāma situācijas ātra uzlabošanās. Pat ja atkusnī Daugavas ūdeņi cauri ledus sastrēgumam izlauzīs ceļu uz Pļaviņu ūdens krātuvi, atgriežoties salam, atsāksies vižņu blīvēšanās un no jauna sagaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās, pausts paziņojumā.

Šādos apstākļos pilsētā notiek daļas iedzīvotāju evakuācija, viņus pagaidām izmitinot skolu telpās.

Kā sociālajos tīklos informē Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, pēc lūguma saņemšanas no Jēkabpils novada pašvaldības viņš uzdevis Zemessardzei sniegt atbalstu glābšanas un iedzīvotāju evakuācijas darbos.

Atbalsta sniegšanā iesaistīts 56. kaujas nodrošinājuma un 54. kaujas atbalsta bataljons.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu