Kazahstāna samazina bijušā prezidenta Nazarbajeva politiskās privilēģijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Kazahstāna piektdien atcēlusi likumu, kas piešķīra politiskās privilēģijas bijušajam prezidentam Nursultanam Nazarbajevam.

82 gadus vecais Nazarbajevs pārvaldīja Kazahstānu no 1991.gada līdz 2019.gadam un saglabāja lielu politisko ietekmi pēc aiziešanas no amata un viņam un viņa ģimenei tika piešķirta tiesiskā imunitāte.

Viņam tika arī piešķirts tituls "nācijas līderis" (kazahu valodā - "jelbasi").

Kazahstāna parlamenta abas palātas piektdien kopīgā sēdē nobalsoja par šī likuma atcelšanu.

"Dziļu politisko pārmaiņu periodā, kad Kazahstāna virzās uz demokrātiju un plurālismu, ir svarīgi nepieļaut nekādus mehānismus, kas varētu novest pie tā, ka atsevišķas grupas piesavinās varu," parlamentā sacīja deputāts Erlans Sairovs.

Pēc 2022.gada janvārī notikušajiem protestiem un nemieriem, kurus izprovocēja degvielas cenu pieaugums, Nazarbajeva izraudzītais sekotājs prezidenta amatā Kasims Žomarts Tokajevs atbīdīja no varas Nazarbajevu, viņa ģimenes locekļus un sabiedrotos. Šajos protestos dzīvību zaudēja vairāk nekā 230 cilvēki.

Pēdējos mēnešos vairāki Nazarbajeva radinieki tikuši atcelti no augstiem amatiem, un pagājušā gada septembrī Kazahstānas parlaments atbalstīja Astanas vārda atjaunošanu galvaspilsētai, kas trīs gadus tika dēvēta par Nursultanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu