Vāc parakstus par slimības lapu apmaksu no pilna apmēra algas (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par slimības lapu apmaksu no pilna apmēra algas.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Ilga Treimane. Viņa secinājusi, ka cilvēku veiktā sociālā apdrošināšana nemaz tik droša nav. Proti, slimības lapu pirmās deviņas dienas apmaksā darba devējs, un par pirmo dienu tie ir 0% no algas, par nākamajām divām - 75%, un pārējās dienas - tikai 80% no bruto algas.

"Sanāk, ka slimība mani "soda" divreiz - vienreiz ar algas samazinājumu, bet otrreiz - ar zāļu izmaksām. Tā kā es maksāju sociālo nodokli, un to dara arī mans darba devējs, uzskatu, ka slimības lapas būtu pilnībā jāapmaksā no sociālā budžeta un 100% apmērā no saslimušā neto algas. Ja ir apdrošināšana, tad ir," uzskata Treimane.

Viņa aicina pārskatīt slimības lapu apmaksas kārtību un veikt nepieciešamās izmaiņas, lai slimības laikā, sevišķi jau pašreizējo slimības lapai A paredzēto deviņu dienu periodā, cilvēkam to kompensētu 100% apmērā no neto algas un to izmaksātu no sociālā budžeta. Viņasprāt, darba ņēmēji un darba devēji tieši par to jau ir samaksājuši sociālajā budžetā.

"Kaut ne pilnīgi godīga, tomēr reālistiski saprotama ir neapmaksātā pirmā slimošanas diena, kas, iespējams, daļēji pasargā darba devējus no negodprātīgiem šīs sistēmas izmantotājiem," pauž idejas autore.

Treimane pārliecināta, ka līdz ar šādām pārmaiņām cilvēki nebaidīsies laikus doties pie ārsta un līdz ar to arī saslimšanas būtu mazāk ielaistas un dārgas. Saslimšanas gadījumā algas samazinājums būtu vien par pirmo slimošanas dienu. Darba devēji iegūtu, jo viņi uz slimības laiku tiešām varētu darbā kādu pieņemt vai deleģēt pienākumus kādam darbiniekam bez bažām un bez papildu izdevumiem, jo slimības rezultātā darba devējs maksā gan tam, kurš slimo, gan tam, kurš saslimušo aizvieto. Arī tas pašreizējā kārtībā nav godīgi, jo darba devējs maksā lielāko daļu no sociālās apdrošināšanas, uzsver iniciatīvas autore.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu