Krievijas un ASV salas, kuras šķir vien daži kilometri un 21 stunda

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielais un Mazais Diomēds
Lielais un Mazais Diomēds Foto: Wikimedia Commons

Diomēda salas ir divu salu grupa, kuras šķir vien seši kilometri, tomēr laika starpība salās ir 21 stunda. Tieši tāpēc tās nereti tiek dēvētas par Rītdienas un Vakardienas salu.

Tu noteikti domā, kā tas ir iespējams, ka tik tuvu viena otrai esošas salas šķir teju diennakts. Tur taču cilvēks var kļūt par īstu ceļotāju laikā, dažās minūtēs no rītdienas nonākot vakardienā un otrādi.

Ja vēlies to piedzīvot, tad paķer biezo mēteli un dodies apciemot Lielo un Mazo Diomēdu. Abas salas atrodas Beringa šaurumā, kas Sibīriju atdala no Aļaskas.

Iemesls, kāpēc uz salām tā atšķiras laiks, ir tas, ka dažus kilometrus platajā spraugā atrodas starptautiski pieņemtā Datuma maiņas līnija, kur jaunais datums robežojas ar iepriekšējo. Laika atšķirība starp vienu un otru pusi ir 20 vai 21 stunda atkarībā no brīža gadā, vēstīts vietnē “Unilad”.

Lielais un Mazais Diomēds
Lielais un Mazais Diomēds Foto: AP/Scanpix

Lūk, tieši tāpēc Lielais Diomēds ir teju veselu diennakti priekšā Mazajam Diomēdam, par spīti tam, ka tos šķir vien šaura ūdens strēlīte.

Noteiktā gada laikā ir pat iespējams aizpeldēt no vienas kalendāra dienas uz otru. Protams, to darīt būtu visai muļķīgi, ņemot vērā, ka tu grasītos šķērsot ne tikai Datuma maiņas līniju, bet arī robežu starp ASV un Krieviju. Turklāt, ja tu no ASV piederošās salas nonāktu uz Krievijai piederošā Lielā Diomēda, tad tevi pārsteigtu pamatīga garlaicība, jo uz salas neviens nedzīvo. Jāpiemin, ka uz Mazā Diomēda gan dzīvo saujiņa ļaužu. Pēdējās aplēses liecina, ka uz tās mājvietu atraduši 110 cilvēki.

Ciemats uz Mazā Diomēda
Ciemats uz Mazā Diomēda Foto: Wikimedia Commons

Lielākajai daļai cilvēku arī nekad neizdotos pārpeldēt no vienas salas uz otru, tomēr 1987. gadā to paveica amerikāņu peldētāja Linna Koksa. Lai arī tie ir tikai daži kilometri, tomēr ledainais ūdens šo veikumu padara par patiesi lielu sasniegumu.

Lai nu kā, labāk ir vienkārši zināt, ka šāda, lūk, anomālija eksistē, nevis mesties ledainajā ūdenī pašam, lai to pārbaudītu uz savas ādas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu