Komandieris: Stulbais puika! Princis ir padarījis sevi par instrumentu Teherānas propagandā (6)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Reaģējot uz Apvienotās Karalistes kritiku par nedēļas nogalē izpildīto nāvessodu Alirezam Akbari, kam bija gan Irānas, gan Lielbritānijas pilsonība, Teherāna paziņoja, ka Lielbritānija "nevar sludināt" cilvēktiesības pēc tam, kad princis savos memuāros "Spare" atzinies 25 talibu nogalināšanā.

Bijušais Irānas aizsardzības ministra vietnieks tika arestēts 2019. gadā un notiesāts par spiegošanu britu izlūkdienesta MI6 labā, ko viņš noliedza. Par 61 gadu vecā Akbari sodīšanu ar nāvi pakarot sestdien pavēstīja ar Irānas tieslietu struktūrām cieši saistītā interneta ziņu vietne “Mizan”.

Apvienotās Karalistes premjerministrs Riši Sunaks sacīja, ka nāvessoda izpilde Akbari ir "nelabvēlīga un gļēva rīcība, ko paveicis barbarisks režīms", ziņoja BBC. 

Jau rakstījām, ka Saseksas hercogs savos memuāros "Spare" apgalvo, ka divu Afganistānas misiju laikā nogalinājis 25 ienaidnieka kaujiniekus, nosaucot savus upurus par "šaha figūrām", nevis par cilvēkiem. 

"Tas ir pienākums, darbs un pakalpojums mūsu valstij — un, veicot divus dienesta braucienus uz Afganistānu savas valsts labā, esmu darījis visu iespējamo, lai būtu labākais karavīrs, par kādu esmu apmācīts," viņš skaidro, "People" intervijā attaisnojot savus izteikumus.

Irānas Ārlietu ministrija Tviterī rakstīja: "Lielbritānijas režīms, kura karaliskās ģimenes pārstāvis uzskata 25 nevainīgu cilvēku nogalināšanu par šaha figūru noņemšanu no laukuma un nenožēlo to, un tie, kas piever acis uz kara noziegumiem, nevar sludināt citiem cilvēktiesības."

Pašreizējie un bijušie Lielbritānijas militārie komandieri ir apsūdzējuši Saseksas hercogu par burtisku “munīcijas izsniegšanu” Irānas propagandas mašīnai un savas militārās karjeras izmantošanu finansiāla labuma gūšanai, raksta Dailymail. 

Bijušais jūras admirālis lords Vests kritizē prinča Harija izteikumus, nosaucot viņu par "stulbu puiku", un piekrīt, ka viņam "būs jāuzņemas atbildība" pēc tam, kad Irāna izmantoja viņa atzīšanos 25 talibu nogalināšanā, lai aizstāvētu Irānas pilsoņa pakāršanu.

Foto: Reuters / Scanpix

Lords Vests laikrakstam "The Sun" teica: "Harijs bija stulbs puika, kurš pateica to, ko pateica, bet tas nav līdzvērtīgs tam, ko dara Irāna."

Pulkvedis Ričards Kemps, bijušais Apvienotās Karalistes militārais komandieris Afganistānā, sacīja: "Harijam ir jāuzņemas pilna atbildība par munīcijas nodošanu slepkavnieciskā Irānas režīma propagandas mašīnai. Lai gan visi cienīgie cilvēki noraidīs Irānas melus, daudzus režīma atbalstītājus nepareizi vērtētie hercoga komentāri tikai stiprinās."

Bijušais Karaliskās flotes komandieris kontradmirālis Kriss Parijs piekrita, liekot domāt, ka princis ir faktiski "padarījis sevi par instrumentu Teherānas režīmam".

Viņš sacīja: "Irāņi viņu izmanto propagandas nolūkos. Neskatoties uz neveiklajiem prinča Harija vārdiem, ir ļoti divkosīgi apgalvot, ka ir līdzvērtība starp likumīgu kaujinieku nogalināšanu kara laikā un politisko slepkavību, ko veicis diktatorisks režīms."

Foto: AFP/SCANPIX

Dauningstrīta komentē, ka Akbari nāvessoda izpilde un prinča izteikumi par viņa pieredzi Afganistānā ir pilnīgi atsevišķi jautājumi un tos nedrīkst jebkādi salīdzināt. 

Par Afganistānā pavadīto laiku princis Harijs raksta, ka skatījies video par katru talibu nogalināšanu, kad bija atgriezies bāzē, jo viņa "Apache" helikoptera priekšgalā piestiprināta videokamera pilnībā ierakstīja katru misiju. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu