Vai Maiklu Džeksonu varēja atdzīvināt? (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Maikls Džeksons
Maikls Džeksons Foto: AP/Scanpix

Maikla Džeksona nāvi apvij daudzas sazvērestību teorijas, no kurām vienas centrā ir jautājums, vai Maiklu Džeksonu varēja atdzīvināt.

Tas tik būtu kaut kas – atkal redzēt uz skatuves uzkāpjam popa karali. Protams, tas nav iespējams. Vismaz tuvākajā nākotnē. Bet, ja palūkojas pagātnē uz Džeksona nāves brīdi, vai pastāv iespēja, ka pareizajam ārstam būtu izdevies Džeksonu atdzīvināt?

Ziņu aģentūra “AP” ar šo jautājumu vērsās pie ārsta, kurš zināms kā “mirušo augšāmcēlējs”. Lai arī izklausās banāli, šeit stāsts ir par to, vai noteiktos apstākļos ar noteiktām ierīcēm, ātri rīkojoties, var atdzīvināt cilvēku, kuram apstājusies sirds. Jā, pavisam noteikti var.

Pēdējos gados mediķi ir sapratuši, ka nāve ir nevis mirklis, bet vesels process. Nesen diskutējot par to, kāpēc cilvēku pieredze, kuri pietuvojušies nāvei, ir tik līdzīga, pētnieks Sems Parnia aprakstīja nāves procesu: “Sirdsdarbības apstāšanās laikā norisinās trīs faktori. Apstājas sirds, apstājas plaušu darbība, un smadzenes pārstāj funkcionēt. Daudzi domā, ka tas viss definē klīnisko nāvi, tomēr... Pēc tam seko periods, kas var ilgt no dažām sekundēm līdz pat stundai vai vairāk, kad mediķi var atkal iedarbināt sirdi un atgriezt cilvēku dzīvē. Tas, ko cilvēki piedzīvo šajā laikā, sniedz mums unikālu ieskatu tajā, ko mēs miršanas procesā, visticamāk, piedzīvosim paši.”

Nāves definīcija patiesībā ir visai mīklaina. Kādā nesenā pētījumā atklāts, ka slimnīcās ASV ir ļoti atšķirīgi protokoli smadzeņu nāves noteikšanā.

Iepriekš minētais “mirušo augšāmcēlējs” kardiotraktālais ķirurgs Džeralds Bakbergs savukārt atklāja, ka laika, protams, pēc pacienta sirds apstāšanās nav daudz. Maikla Džeksona gadījumā – jā, iespējams, ja Bakbergs būtu bijis klāt un zinājis, kas slēpjas aiz Džeksona nāves, tad varbūt popa karalis dziedātu vēl šodien.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu