Krievijas okupantu zābaki nu sabradājuši arī Černobiļas plaukstošo savvaļas dzīvi (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lapsa Černobiļā
Lapsa Černobiļā Foto: AP/Scanpix

Pēc pasaulē postošākās kodolkatastrofas, kas norisinājās 1986. gada 26. aprīlī Černobiļā, Ukrainā, no reaktora apkārtnes visi tika evakuēti. Ņemot vērā, ka daudzus gadus tur nebija neviena cilvēka, savvaļas dzīve tur varēja zelt un plaukt neviena netraucēta. Okupanta zābaks nu idilli atkal ieminis zemē.

Černobiļas kodolkatastrofā uzgāja gaisā kodolreaktors, liekot radioaktīvajam materiālam piesārņot visu reaktora apkārtni. Rezultātā vairāk nekā pusotra tūkstoša kvadrātmetru liela teritorija cilvēkam kļuva neapdzīvojama. Lai arī šī teritorija ir radioaktīva arī mūsdienās, tomēr vietās, kur radiācija ir mazāka, savvaļas dzīve lēnām sāka zelt un plaukt, radot idillisku un augošu ekosistēmu.

Černobiļas teritorijā pētnieki ir novērojuši brūnos lāčus, vilkus, lūšus, sumbrus, aļņus, lapsas un citus savvaļas dzīvniekus. Aptuveni 200 putnu sugas ir atgriezušās šajā teritorijā, to skaitā arī īpaši reta ērgļu suga.

Biologs Tims Muso izdevumam “Newsweek” atklāja, ka vietas, kur radiācijas līmenis ir augsts, dzīvībai nav nekāda paradīze, tomēr pastāv daudzas teritorijas, kurās tas nav tik augsts, tāpēc savvaļas populācija tur ir krietni pieaugusi. Tas daļēji ir tāpēc, ka Černobiļas teritorijā ir aizliegts medīt.

Pagājušajā gadā Krievijas okupanti iebruka Ukrainā un savā varā no 24. februāra līdz 31. martam turēja arī Černobiļas kodolreaktora teritoriju. Pagaidām zinātniekiem nav īsti skaidrs, kāda ir šo militāro darbību ietekme uz savvaļas dzīvi šajā teritorijā, tomēr sākotnējā izmeklēšana liecina, ka vismaz pagaidām savvaļas dzīve tur ir teju iznīcināta.

Krievijas okupantu tranšejas radioaktīvajā Černobiļas mežā
Krievijas okupantu tranšejas radioaktīvajā Černobiļas mežā Foto: AP/Scanpix

“Lai arī savvaļas novērošana joprojām turpinās, tomēr tā nav tik visaptveroša kā pirms tam, ņemot vērā mīnas un jaunus iebrukuma draudus. Mūsu sākotnējie pieņēmumi ir tādi, ka invāzijas laikā ļoti daudzi dzīvnieki no šīs teritorijas aizbēga,” stāstīja Muso.

Dzīvnieku izzušana šajā teritorijā notikusi vairāku apstākļu dēļ, no kurām nozīmīgākais ir mīnas.

Pirms okupantu iebrukšanas Ukrainā Černobiļa bija ļoti svarīga pētniecības vieta zinātniekiem un biologiem. Tagad veikt pētījumus ir palicis krietni grūtāk.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu