Augsto degvielas cenu dēļ dāņi sākuši braukt lēnāk (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Dānijas satiksmes pārvaldes braukšanas ātruma monitoringa dati liecina, ka pēdējos gados līdz ar benzīna un dīzeļdegvielas cenu pieaugumu samazinājies vidējais braukšanas ātrums uz auto maģistrālēm. Lai gan kritums ir neliels, eksperti uzskata, ka šāda tendence var turpināties.

Neraugoties uz spēkā esošajiem ātruma ierobežojumiem - attiecīgi 110 un 130 kilometriem stundā, pērn Dānijā tika fiksēts lēnāks vidējais braukšanas ātrums: 111,6 km/h (113,6 km/h 2019.g.) un 118,5 km/h (120,7 km/h 2019.), kas ir par 2 līdz 3 kilometriem stundā mazāk nekā iepriekšējos gados. Turklāt vienlaikus samazinājās satiksmes sastrēgumi un citi iemesli, kas netieši samazina braukšanas ātrumu.

Vidējais braukšanas ātrums pēdējos gados ir samazinājies
Vidējais braukšanas ātrums pēdējos gados ir samazinājies Foto: Dānijas ceļu direkcija

Iemesls – augstās degvielas cenas

“No mūsu diagrammām ir skaidrs, ka tas sākās martā un ir saistīts ar energoresursu cenu pieaugumu,” saka Nīls Moltveds, Dānijas Transporta pārvaldes projektu vadītājs. Lai gan cenas pa šo laiku atkal kritušās, jaunie ieradumi saglabājušies. Šobrīd nekas neliecina, ka ātrumi uz automaģistrālēm pārskatāmā nākotnē normalizēsies. Pēc Moltveda domām, tas, iespējams, ir saistīts arī ar to, ka cilvēki jau tagad cīnās ar inflāciju un tāpēc meklē veidus, kā ietaupīt naudu.

“Ir viegli ietaupīt naudu, piemēram, jūs varat nokļūt galamērķī ar dažu minūšu nokavēšanos, taču lielākā daļa cilvēku ar to samierināsies, tiklīdz uzzinās, ka šādi var ietaupīt līdz 500 kronām mēnesī,” saka Moltveds.

Mazāks degvielas patēriņš nāk par labu ne tikai šofera bankas kontam, bet arī klimatam. Saskaņā ar aprēķiniem, cilvēki, pielāgojot savu braukšanas stilu, uz Dānijas automaģistrālēm vien ir ietaupījuši aptuveni 41 000 tonnu CO2, salīdzinot ar 2019. gadu. Tas atbilst 19 000 automašīnu emisijām.

“Daudzi dāņi ir sapratuši, ka degvielas pietiek ilgākam laikam, ja brauc lēnāk,” saka Moltveds. “Ir notikušas vairākas labas kampaņas par daudzajām priekšrocībām, ko sniedz lēnāka braukšana, taču, iespējams, krīze bija tas stimuls, kas bija vajadzīgs.”

Vidējais ātrums uz automaģistrālēm bija zemākais pērn decembrī. Šajā laika periodā autovadītāji sasniedza rekordzemu vidējo ātrumu - 110,0 un 116,3 km/h uz automaģistrālēm ar ātruma ierobežojumiem 110 vai 130 km/h.

Dānijas Transporta pārvaldes projektu vadītājs Nīls Nīls Moltveds sagaida, ka braukšanas ātrums turpinās samazināties 2023. gadā. “Kad esat pieradis braukt taupīgi un skatīties spidometrā, varat turpināt braukt tāpat.”

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu